Ocena kierowcy - Mercedes Klasa C W202 Sedan W202

Silnik 2.2 D 95KM 70kW
Rok produkcji 1993
Mercedes Klasa C W202 Sedan W202 2.2 D 95KM 70kW 1993-2000 - Oceń swoje auto
Inne : Bardzo niskie spalanie
Silnik : zapowietrzanie się układu paliwowego
Miałem rocznik 1993. Stary rupieć, ale jednak dobrze się prezentował. Wszelkie Peugeoty i inne Fiaty z tego rocznika i późniejsze blado przy nim wyglądały. Ze względu na wygodę, ergonomię, bezpieczeństwo i mega-niskie spalanie idealny był i na trasy i na miasto. Kupiłbym go jeszcze raz, ale ze względu na problemy z układem wtryskowym w silniku 2.2 (o czym piszę w \"poważnych usterkach\") wybrałbym silnik 2.5D, który ma \"normalną\" pompę wtryskową, a nie pompę LUCASa.
Odpalasz i słyszysz tradycyjne mercedesowskie \"kle-kle-kle\". Silnik choć bez turbo dość zrywny, bardzo ładnie pracuje, nigdy nie dało się spod machy słyszeć żadnych tajemniczych przydźwięków. Wadą była podatna na awarie pompa wtryskowa i generalnie cały układ paliwowy.
Żadnych zastrzeżeń, po prostu idealnie pracowała!
Samochód bardzo, bardzo dobrze trzyma się zakrętów. Ze względu na napęd na tył i brak kontroli trakcji zimą można niekontrolowanie podriftować:) Ale to kwestia przyzwyczajenia i doświadczenia.
Nie rozumiem tego punktu. Widoczność? Przecież jak większość osobówek ma szybę przednią, tylną, a nawet boczne, oraz lusterka. Jeśli ktoś miałby problemy z widocznością to do okulisty:)
Tu bez zastrzeżeń. Wszystko pod ręką, choć mój egzemplarz z \"bajerów\" miał tylko elektryczne lusterka.
Nigdy nie narzekałem.
Z przodu bez zastrzeżeń (mam 1.85m wzrostu), z tyłu nigdy nie jechałem, ale nikt z pasażerów nigdy mi nie marudził:)
Nie było źle, nawet przy obrotach ok. 4000obr./s.
Zużycie paliwa mnie w tym samochodzie ujęło najbardziej. Po pierwszych kilkuset kilometrach zauważyłem, że pali mało... Z ciekawości robiłem więc dokładne pomiary. Spalał ok. 5.7l/100km w mieście i ok. 5.2l/100km na trasie! Spalanie wzrosło, gdy m.in. zapowietrzał się układ paliwowy (typowa usterka w tym modelu) i sięgnęło 7.5l/100km
Jest całkiem przyzwoity, zwłaszcza, że od kiedy go kupiłem te modele stały się dwukrotnie tańsze.
Stary rupieć, psuć się musi. Pomijam wymianę klocków, tarcz, amortyzatorów, tłumików (przeżarła je rdza). Problem był z uszczelką pokrywki vakumpompy- zaczął cieknąć olej. Uszczelki takiej nie ma w sprzedaży, ale można starą zalepić silikonem. U mnie zadziałało i problem zniknął. Podobno są problemy z tylnym zawieszeniem, u mnie nic się nie działo.
Problemem i to poważnym jest awaryjna pompa wtryskowa marki Lucas- nota bene chyba jedyny francuski element w tym niemieckim samochodzie. Przy zapowietrzaniu się układu samochód gaśnie po odpaleniu po nawet 5-minutowym postoju. Do tego wyskakują błędy pompy w komputerze, potrafi się włączyć tryb awaryjny. Za regenerację tej pompy zawołali mi w Gdyni 5300PLN!!! Okazało się jednak, że wystarczyła wymiana oringów i co niektórych przewodów. Dobry mechanik będzie wiedział jak to zrobić, a skasuje góra 100pln.

On - zużycie paliwa dla silnika 2.2 D 95KM 70kW [l/100km]

5,6