: po prostu gnije na nadkolach i progach
Jeśli dużo jeżdzisz( ja robie 3-5tys km miesięcznie)to warto go kupić,Mało usterek a lata się fajnie
Zaletą tych silników jest ich niebywała trwałość.Przebiegi rzędu 400-500tys km to w sumie normalka.Zawdzięcza to swojej prostocie.Łańcuch rozrządu praktycznie niezniszczalny.Chodzi na półsyntetyku mimo 400tys przemiału.Max co dało sie z niego wydusić to 195km/h we 4 osoby i bagaż(trasa Warszawa-Lublin).mułowaty,ale do jazdy starczy.Odpala na 26-o stopniowym mrozie bez świec zarowych.Pracuje jak traktor i pali średnio 7,5 litra,chyba że jedziemy na trasie 80-90 km to bak wystarczy na jakies 850km.póki co nic się nie działo,oby tak dalej.
Moze być.w miarę płynnie wchodzą,tylko nie najlżej.po zakupie zmieniłem olej i chodzi jakoś.Tej zimy przy -26*C nie chciał załączyć 1-go,ale po nagrzaniu się już normalnie pracuje.
Jak na auto o tej masie i gabarytach jest całkiem sztywne.wszystko jest duze,a więc nie wybija się tak szybko na naszym krajowym dziurawcu.Z czasem i oczywiście przebiegiem siada tylna belka w zawieszeniu.Bardzo zwrotne auto.Zawraca w miejscu
Trzeba sie przyzwyczaić do cofania(sedan).Z przodu jest celownik i czujesz go od pierwszego razu nawet na opuszczonym na maxa fotelu
ok
Nie mam klimy i to jest ból w lecie.w zimie nagrzewa sie szybko i jest w nim ciepło
Przestrzeni w nim nie brakuje,a tylna kanapa jest stworzona do spania w trasie.Jak na merca to nie są za wygodne te fotele do dłuższej jazdy,ale wyglądają przyzwoicie nawet po 400tys.Bagażnik wystarczy na naprawdę duże zakupy
Jest cicho,dobrze tłumi nawet duże dziury,a żeby było jeszcze ciszej warto zastanowić się nad CDI,bo 2.2 D nie jest specjalnie cichy ani zimny ani ciepły
Nie jest to auto droższe w utrzymaniu niż np.Opel Vectra B a naprawdę grzebie się w nim dużo rzadziej
Mesio zawsze był drogi,bo się nie psuł.Właściwie wg.mnie to jest jeden z ostatnich legendarnej trwałości aut.16-to letni W203 juz taki nie będzie...
Poza stacyjką nic się nie działo
W sumie to pilnuję tylko płynów i wymieniam zawieszenie.Życzę takich kłopotów z autem każdemy kierowcy
- zużycie paliwa dla silnika 2.2 D 95KM 70kW