: Zaskoczyło mnie najbardziej to że silnik ma dwa wałki rozrządu i że tak niewiele pali!
: Czasem trzeszczy ale to cecha charakterystyczna typu zawieszenia. Nie bójcie się tego.
Kocham mój wóz. Jest ładny, szybki, sprawia frajdę z jazdy (tylni napęd) i części są niedrogie nawet w ASO. Rdzy prawie nie ma ale trzeba na nią uważać, zwłaszcza egzemplarze krajowe...
Na niskich obrotach silnik jest mulasty i pali około 14-15 litrów na sto kilometrów. Ekonomiczna jazda jest pomiędzy 2000 i 2500 obrotów na minutę. Wtedy można osiągnąć 6-7 litrów na 100 kilometrów. Jeśli chodzi o sportowe wrażenia to zmienne fazy rozrządu zadbają o wszystko przy około 4000 obrotów. Spróbujcie sami!
Sztywna, precyzyjna, bezawaryjna. Trzeba się przyzwyczaić do niej, bo nie można sobie \"pomieszac\" jak w garnku, ale to po pewnym czasie okazuje się bardzo przyjemne... :D
Wygodne i solidne. Nie nadaje się do szaleństw, ale jest precyzyjne i bardzo sympatyczne w obyciu. Dobrze się sprawuje przy niskich cyferkach na wskaźniku prędkości jak i przy tych wysokich typu 180 km/h czy nawet 210 km/h (chociaż Mercedes-Benz nie gwarantuje bezpieczeństwa przy tej prędkości w tym modelu) to i tak da się tyle pojechać bez strachu i przeżywania.
Co tu dużo mówić, zero problemu z wyczuciem gabarytów. Warto jednak pamiętać o odwróceniu głowy i spojrzeniu w okno tylnych drzwi przy zmianie pasa ruchu bo lusterka nie gwarantują braku kolizji.Tak czy owak nie mam problemow przy parkowaniu, wszystko widać.
Chyba najbardziej intuicyjne auto w obsłudze. Wszystko proste i przejrzyste. Jakość materiałów nawet w ubogich wersjach wyposażenia daje się docenić po tych 17-18 latach, bo nic nie trzeszczy. Fotele w wersjach sportowych lub Esprit łączą wygodę z funkcjonalnością i nie kłują w plecy swoją sportowością. W wersjach elegance i classic fotele są wygodne ale jeśli chodzi o jakieś dynamiczne skręty to można przywalić głową w drzwi pasażera (taki brak trzymania, ale kto będzie szalał takim samochodem? Przecież to nie bmw...
Wsiadam w zimę (-15 stopni) do samochodu, przejeżdżam 2 kilometry i już jest ciepło. Nie mam zastrzeżeń. Szyby szybko odparowują, a klima działa w lato tak, że aż ręce kostnieją. Czego chcieć więcej? Tylko choineczki Wander Baum!
W odróżnieniu od w203 jest tu tyle miejsca że można się poczuć swobodnie. W202 jest malutki na zewnątrz ale wielki w środku. Miejsca na nogi z tyłu jest sporo a z przodu bajka! Wygodnie i przestronnie. Doskonałość!
Samochodzik jest bardzo kulturalny, w środku nie słuchać silnika przy normalnej jeździe a na zewnątrz tylko słychać delikatny pomruczek. Jakby mruczenie kota. Jeśli zaś chodzi o oborty wysokie silnik brzmi jak sonata księżycowa. To uzależnia i odchudza portfel ale poprawia nawet najgorszy nastrój.
Potrafi ten mesio zaskoczyć. Wiadomo, że idał byłby gdyby samochód takich gabatytów 4,5 metra długości i o takiej mocy 136 koni z takim litrażem 2.0 palił 2 litry benzyny na 100 km. Rzeczywistości jest taka, że silnik jest juz nowoczesny ale ma swoje lata, dlatego jeśli pali mi 8l w mieście to uważam to za istny cud i dziękuję bogu za mój egzemplarz.
Ja kupiłem swojego za 5000 i nie wiem czy da się coś lepszego znaleźć w tej cenie. Chyba nie... Jakieś zardzewiałe Hondy civic, albo bitą celicę, zajeżdżoną BMW, a tu mamy często fajne wyposażenie i niezawodność!
Nic nie może przecież wiecznie trwać. Przewód paliwa trzeba będzie stracić... A tak na serio to samochód nie sprawia potrzeby wymiany elementów. Ja robię to tylko dla przyjemności. Nic nie trzeszczy w środku a lampeczki w środku mają po 17 lat i dalej świecą :D
Nie wiem co to są poważne usterki. Wymieniłem tylko przewód paliwowy bo przeciekał, zawieszenie przez chwilę trzeszczało ale już przestało. Jeśli coś wymienie to tylko dla własnego samopoczucia. Niezawodność Mercedesów jest wręcz legendarna a w202 jest chyba ostatnim z tych na prawdę niezawodnych. Za to chyba najbardziej cenię i kocham moje cacuszko.