Ocena kierowcy - Mercedes Klasa C W202 Sedan W202

Silnik 1.8 121KM 89kW
Rok produkcji 1994
Mercedes Klasa C W202 Sedan W202 1.8 121KM 89kW 1994-2000 - Oceń swoje auto
Nie kupiłby ponownie
Zawieszenie : Tego jednego nie można się czepiać, prowadzi się dobrze.
Jestem strasznie zawiedziony tym samochodem. Nie potrzebuje auta przy którym co chwilę coś się psuje, potrzebuje samochodu do którego się wsiada i jedzie, przy tym wszystko ma w nim działać. Mercedes to skarbona aby pokazać się przed innymi, ilość uciążliwych dupereli jest nie do zliczenia, sam pominąłem chociażby psujące się mechanizmy wycieraczek, ogrzewania, wszechobecną rdze, ale na to już szkoda mi słów.
Zawodzi na całej lini osprzęt silnika, zasyfiająca się przepustnica, padający silnik krokowy, pękające przewody od wtryskiwaczy. Puszczająca uszczelka pod głowicą pomimo tak małego przebiegu (książka serwisowa, faktury) ale podobno tylko ten egzemplarz tak miał. No i brak przyspieszenia, ale z tym silnikiem to wiadomo.
Biegi wchodzą lekko, ale sam lewarek lata tak że nigdy do końca nie wiemy jaki bieg mamy wrzucony. Poza tym zła synchronizacja, za krótki drugi bieg.
Co do zawieszenia żadnych zastrzeżeń, niewytłuczone, dobrze się spisuje. Auto dobrze się prowadzi, dobra reakcja na ruchy kierownicą.
Jak dla mnie, bardzo dobra. Spory zakres regulacji fotela umożliwia znalezienie odpowiedniej pozycji. W moim egzemplarzu są czujniki parkowania więc mam trochę ułatwione zadanie.
Wszystko na swoim miejscu. Gdyby tylko przełącznik kierunkowskazów był wyżej umieszczony...
Nie mam klimy więc w lecie trochę się poce. Ale sama dmuchawa czuć ze dmucha, w zimie nieźle grzeje. Dzięki filtrowi przeciwpyłkowemu w kabinie nie ma syfu z zewnątrz.
Z przodu bardzo komfortowo i przestronnie, z tyłu też nie najgorzej.
Bez zastrzeżeń, w samochodzie jest cicho. Do uszu dochodzi tylko szum spod szyberdachu (kolejna typowa usterka wymagająca wyregulowania)
Jak się jeździ spokojnie i z głową to potrafi zadziwić umiarkowanym spalaniem. Ale wystarczy zapomnieć się na chwile a zanim się spostrzeżemy zniknie nam połowa baku.
Marka przereklamowana, może jakieś starsze modele były warte swojej ceny, ten na pewno nie.
Ten model nie ma nic wspólnego z niezawodnością. Psują się ZEGARY, wskaźniki poziomu paliwa, temp. oleju, prędkościomierz, obrotomierz (lekarstwem jest rozebranie zegarów albo wymiana sterownika), awarie centralnego zamka, awarie szyberdachu, czujniki ABS, antena elektryczna
Łożyska w dyferencjale, sprzęgło wiskozowe, uszczelka pod głowicą, awarie ABS, silnik krokowy, przepustnica.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.8 121KM 89kW [l/100km]

9,6