Ocena kierowcy - Mercedes Klasa B W245

MATHEO, 18 lat temu
Silnik 200 136KM 100kW
Rok produkcji 2006
Mercedes Klasa B W245 200 136KM 100kW 2005-2011 - Oceń swoje auto
POLECAM ! jest róznica w prowadzeniu z tańszymi markami, a i zaskoczenie z dobrej jazdy !
Silnik CDI o mocy 109 KM robi lepsze wrażenie niż mogłoby to wynikać z fabrycznych danych. Świetnie przyspiesza, a przy okazji spala średnio w mieście 6,5l/100km. A mój egzlemplarz ma przebieg 300km i się dopiero dociera !
Również praca lewarka zmiany biegów zasługuje na pochwałę. Działa lekko, precyzyjnie, ale i miękko - komfortowo.
Zawieszenie jest bardziej sprężyste niż się spodziewałem. Cicho tłumi nierówniości, jednak daje możliwość usportowionej jazdy. O większych przechyłach nie ma mowy. Tu spodziewałem sie po mercedesie większej miękkości i komfotu, zamiast sportu !
Siedzimy wysoko, a przeszklenie auta jest dość znaczne. Genaralnie widoczność jest bardzo dobra. Minus za zbyt małe lusterka i ich usytuowanie oraz grube słupki przednie.
Ergonomia B-klasy jest powrotem do dobrych tradycji w merdedesie. Obsługa wszystkiego jest tak prosta i intuicyjna, że wprowadzenie dokonane przez sprzedawcę było formalnością. Minus za komputer bez polskiej wersji językowej. Niektórym może to przeszkadzać.
I wentylacja i klimatyzacja spisują się wzorowo. Mam tu porównanie z moim poprzednim autem - oplem signum, gdzie układ działa wręcz fatalnie ! nie mówiąc o okropnej i nielogicznej obsłudze. W b-klasie nie ma co do tego uwag.
Przestrzeń z przodu jest wyraźnie mniejsza niż z tyłu za sprawą klinowatej budowy auta. Auto zaskakuje przestronnością i dużym bagażnikiem - 500l. Polecam jasne wykończenie wnętrza.
Mogłoby być ciszej - co tu kryć. Podczas ruszania i postoju diesel nie pozwoli zapomieć o sobie. W jeździe około 100km/h wogóle go nie słychać.
Zużycie paliwa naprawdę zadowoli oszczędnych. Jednak koszty przeglądów z pewnością zabiją te oszczeędności.
Po tej mrace własnie tego się spodziewałem. Drenujcie Waszych dealerów. Można i 8-10 % rabatu bez problemu uzyskać !
A co można powiedzieć po czterech dniach jazdy ?! Dobry bo nowy
A co można powiedzieć po czterech dniach jazdy ?! Dobry bo nowy