Ocena kierowcy - Mercedes Klasa B W245

Silnik 200 136KM 100kW
Rok produkcji 2006
Mercedes Klasa B W245 200 136KM 100kW 2005-2011 - Oceń swoje auto
Silnik : ekonomia i elastyczność
Przeniesienie napędu : wymienialem przegób koła po pękniętej osłonie wysiadł
Układ hamulcowy : tylne tarczo-bębny czyściłem i mechanizm ręcznego też
jest to drugi mercedes w moim gospodarstwie domowym i nie mam do niego żadnych zastrzeżeń wyposażenie na wysokim poziomie a przestrzeń bagażowa doskonała
silnik zaskakuje dwoma sprawami posiada bardzo dobre własności trakcyjne zarówno do miasta jak i w trasie doskonale wkręca się na obroty i zużycie paliwa na poziomie silników 1,3, kultura pracy wystarczająca
skrzynia działa precyzyjnie ale czasami pierwszy bieg zachacza pozostałe biegi wchodzą lekko i bez protestu skrzynia elastyczna nie ma konieczności częstych zmian biegów w mieście
zawieszenie jest na wystarczającym poziomie dobrze trzyma się drogi i w miarę komfortowo zestrojone, ale przód potrafi na wybojach pochałasować do dnia dzisijszego żadnych problemów ani wymiana elementów
na w tym samochodzie napradę dużo widać dookoła tam gdzie mogły by być problemy pomagają lusterka i parktronic
jak na mercedesa ergonomia na wysokim poziomie jedni mówią mało bajerów a tak naprawdę wszystko co by się zamarzyło jest i to w prostej łatwej intuicyjnej obsłudze
włączyłe asystenta klimatyzacji i właściwie po ustawieniu żądanej temperatury nic nie robie sam zarządza wszystkim bez mojej jakiejkolwiek ingerencji właściwie tylko ogrzewanie tylnej szyby jest potrzebne
miejsca zarówno dla kierowcy i pasażera na przednim siedzeniu jest bardzo bardzo dużo na tylnej kanapie wydodnie na długie trasy będzie dwóm osobom ale jechałem w trójkę na tylnej kanapie przez 500 km i nikt nie narzekał a bagażnik potęga
nie jest doskonale ale jest bardzo bardzp dobrze nie słychać silnika w mieście wcale a na autostradzie przy 150 km/h spokojnie słucha sie radia i własciwie hałasuje tylko wiatr i opony
nie wiem czy nie jest to jeden z moich najlepszych samochodów pod względem ekomicnej jazdy w stosunku do marki i wielkości w mieście spala 11 litrów gazu w trasie przy 140-150 autostrada 10l, poniżej 10 na pozostałych drogach
wykonanie wyposażenie ergonomia i ceny części zamiennych na takim niskim poziomie że prawdą są słowa że zakup mercedesa jest dość drogi ale utrzymanie tanie i to się sprawdza w 100 %
oprócz parktronica a dokładniej mówiąc czujników żyjących własnym życiem nic poważnego sie nie dzieje
nigdy mnie nie zawiódł a cena częsci jest śmiesznie niska

Pb - zużycie paliwa dla silnika 200 136KM 100kW [l/100km]

9,1