Ocena kierowcy - Mercedes Klasa A W169 Coupe

Silnik 1.5 160 95KM 70kW
Rok produkcji 2010
Okres użytkowania: ponad 6 lat
Mercedes Klasa A W169 Coupe 1.5 160 95KM 70kW 2009-2010 - Oceń swoje auto
Zawieszenie : Podobno Mercedesy dopada rdza?! Nic mi nie wiadomo. Co prawda po 6 roku auto garażowane!! Obecnie prawie 14 lat i nic!! :-) Super
Inne : Pękająca skóra na bokach siedzenia kierowcy (auto ma półskórę). 02.2023 i to jak na razie jedyne USTERKI ponad eksploatację.
Bezawaryjny samochód. Nigdy mnie nie zawiódł. Naprawy tylko eksploatacyjne. Obecnie przejechane ponad 185tys. km i nadal ocena BDB+. 07.2024 NADAL jestem super zadowolony z samochodu. Nadal poza eksploatacją nie ma żadnych napraw i do tego akumulator od nowości!!! (co prawda od 6 roku samochód garażowany i jeżdżony codziennie) Akumulator dla spokoju został wymieniony na oryginalny Varta kupiony w Swarzędzu na Kórnickiej (NIE w Serwisie) z dobre pieniądze z 2 letnią gwarancją
Mała moc ale daje radę, nie zamulam na skrzyżowaniach. Silnik przejechane ponad 185tys. i TYLKO wymiany eksploatacyjne. Oprócz oleju i filtrów, koło pasowe po 130tys. ale to normalne w tego typu samochodach pomiędzy 100-150tys. ;-)
Brak 6 biegu ALE przejechane ponad 150tys i żadnych problemów ze skrzynią biegów. Praca precyzyjna. 06.2023 Na własne życzenie wymieniłem olej w skrzyni i nadal działa bez zarzutów. Wymiana oleju to był dobry pomysł, działa jak nowa!!
Dobrze trzyma się drogi szczególnie na autostradach i eskach. Niestety na to miasto zbyt bo sztywne (półsportowe) zawieszenie. To może być wada oraz zaleta. Jak wspomniałem na autostradzie płynie i brak problemów ze sterownością nawet pow. 150km/h i przy wietrze. Po 185tys. do wymiany lewa poduszka pod amortyzatorem - przy okazji po tych samych kosztach robocizny wymienię przednie amortyzatory i sprężyny.
Bez zarzutów. Brak ognisk rdzy po 12 latach. Co prawda pojazd od 5 roku garażowany ALE w okresie zimowym myję go średnio co 2-4 miesięcy więc często sól jest na samochodzie. 11.2023 Nadal brak rdzy ;-). 185tys i nadal super.
Bardzo bardzo dobra bo siedzimy wysoko i wygodnie - mam 180cm i ktoś kto ma 200 nie będzie problemów, osoby niższe też mają dużą możliwość podniesienia siedzenia. Do tego duże lusterka i duża szyba tylna. Super, każdy wsiada ustawia i jedzie,
Bez uwag. Wszystko pod ręką. Bardzo wygodna pozycja za kierownicą jak w fotelu, a nie na ziemi :-)
Bez zarzutu i chłodzi i grzeje jak potrzeba. Nawet półautomat daje doskonale radę. Po przejechaniu 120tys wymiana chłodnicy klimatyzacji - jest pierwsza więc i tak wiele wytrzymała bo to w nią uderzają ewentualne kamyczki itp.
Na tylnych siedzeniach więcej miejsca niż w C klasie w podobnym roczniku. Na przednich tym bardziej nie ma na co narzekać. Do tego bardzo bardzo duży schowek pasażera - zmieści się nawet duża torebka kobiety i jest zapas. Dużo też miejsca na szerokość w kabinie (sprawdzałem w wielu samochodach bo był moment że chciałem zmienić samochód ALE żeby mieć tylko tyle samo miejsca za równo z przodu jak i z tyłu to musiałby być olbrzymi SUV - a takiego nie chcę bo problemy z miejscem parkowania w mieście gdzie głównie jeżdżę. No i do tego cena takiego SUVa pow. 200tys. 11.2023 chciałem wymienić na inny samochód bo trochę nuda ALE nie mam na razie odpowiednika, który był by mały na zewnątrz (miasto) i WIELKI w środku dla 4 osób. :-)
Wyciszenie Bardzo dobre. Dopiero powyżej 140km słychać szum i opony i to przy dużym wietrze. 02.2023 poprawiam ocenę na 5 bo szum dochodził z opon, a nie z wygłuszenia. Super.
Tylko wymiany eksploatacyjne. Większość części dostępne także jako zamienniki więc nie kosztuje więcej niż inne auta.
Wysoka cena zakupu auta nowego z salonu ALE też wysoka jakość i brak usterek poza normalną eksploatacją. Po 12 latach daję 5 :-) zamiast 4. Po prawie 13 latach daję - zmieniam ocenę na w pełni zasłużone 5!!!!
nie ma się do czego przyczepić. Nic z drobiazgów się nie popsuło.
IDEALNIE. Na prawdę bardzo udane auto pomimo "specyficznego wyglądu" Jak pisałem wszystkie wymiany typowo eksploatacyjne po określonym przebiegu więc nic Awaryjnego nie było. Do tego nigdy nie zawiódł mnie na drodze- zawsze dowiózł do domu. 11.2023 wymiana czujnika położenia kierownicy ;-( ale po ponad 175 tys. pierwszy raz (część 1400zł oryginał + wymiana u zaufanego mechanika) NADAL daję 5 gwiazdek bo wiem co znajomi wymieniają po 175 tys. :-) hehe

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.5 160 95KM 70kW [l/100km]

7,6