Ocena kierowcy - Mercedes Klasa A W168

rogert, 16 lat temu
Silnik 1.7 CDI 60KM 44kW
Rok produkcji 1999
Mercedes Klasa A W168 1.7 CDI 60KM 44kW 1998-2001 - Oceń swoje auto
Auto się zbiera jak należy. Pali przy tym bardzo przyzwoicie. Silnik słychać tylko na niskich obrotach, potem jak to w nowoczesnych dieslach i w małych samochodach, silnik cichnie a szumy powietrza rosną.
jedynka wchodzi trochę ciężko, pozostałe bardzo precyzyjnie i bez problemu.
to samochód, który nie został skonstruowany specjalnie na polskie drogi. Jeżeli ktoś poszukuje takiego auto niech kupi Jeepa. Zawieszenie jest twarde, ale samochód prowadzi się dobrze. Nie należy przesadzać z szerokością opon, powyżej szerokości 185 jazda po koleinach jest nieprzyjemna. co do trwałości zawieszenia nie mam zastrzeżeń, wymieniłem jedną końcówkę drążka.
widoczność dobra, przyzwyczajenia wymagają szerokie przednie słupki. Dojeżdżając do małego ronda, jakich teraz wiele na osiedlach, trzeba być uważnym, bo z kilku metrów można nie zauważyć rowerzysty.
jak w Mercedesie
ja mam problem z parowaniem przedniej szyby, jeżeli w samochodzie jest więcej niż jedna osoba to trzeba włączać klimę ekonomiczną. latem bez problemu.
jak na tak małe auto to bardzo dobrze, to największy atut tego samochodu. Dzięki składanym i wyjmowanym siedzeniom oraz zupełnie płaskiej podłodze jest pakowniejszy niż większość samochodów w segmencie B
mój drugi samochód to cherokee, każdy samochód do którego wsiadam to świat ciszy
naprawiam w stacji dobrej ale prywatnej. Nie mam żadnych problemów, części są droższe niż do innych meśków ale na szczęście nie psuje się za często. Jest bardzo ekonomiczny i jak dotąd niezawodny.
alternator, jest umieszczony w beznadziejnym miejscu, zalewa go najmniejsza kałuża. Wymiana przednich żarówek to koszmar. przez 3 lata jazdy i przejechaniu 80 tys. mogę śmiało powiedzieć, że nie jest jednak źle. dwie naprawy alternatora, czujnik stopu, jedna końcówka drążka, amortyzatory tył. to naprawdę niewiele jak na przebieg 280 tys.
brak

On - zużycie paliwa dla silnika 1.7 CDI 60KM 44kW [l/100km]