Ocena kierowcy - Mercedes Klasa A W168

Silnik 1.6 L 102KM 75kW
Rok produkcji 2002
Okres użytkowania: ponad 6 lat
Mercedes Klasa A W168 1.6 L 102KM 75kW 2001-2004 - Oceń swoje auto
Silnik : Niskie spalanie, stawiałem na znacznie większe.Klekotanie zaworów po rozruchu zimnego silnika (podobne te jednostki tak mają - opinia mechaników serwisu MB), na szczęście po nagrzaniu kultura pracy wzrasta i cichnie wyraźnie.
Zawieszenie : Elementy zawieszenia przód i tył:zużycie
Karoseria : Klosze reflektorów poliwęglanowe: do dziś nikt tego nie wyjaśnił!
Układ elektryczny : Pompka spryskiwacza w nowym aucie (5 miesiąc) - bez komentarza ale nie powinno mieć miejsca w tej marce!
Ocena bardzo dobra za cały okres eksploatacji, chciałbym kupić od kogoś Mercedesa E-klasy w takim stanie i z takim przebiegiem (dbam o auto).
Silnik może zaskoczyć elastycznością i osiągami i płynnością przyspieszania.Nieco klekocze od samego początku ale wraz z upływem lat i kilometrów klekot nie wzrasta. Podczas całego okresu eksploatacji nigdy nie odmówił posłuszeństwa.Wewnątrz cichy i przy dużych prędkościach nie przeszkadza w prowadzeniu rozmowy nawet przyciszonym głosem.
Pięciobiegowa niestety, a mogłaby być jeszcze szóstka :P pracuje bardzo dobrze i płynnie, bez żadnych zastrzeżeń.
W sumie ocena bardzo dobra, nie ma silnych na nasze drogi :( Jedyna przykrość jaka mnie spotkała zaraz po zakupie to stosunkowo duży promień skrętu, większy niż w większych Mercedesach! Ale nie zapominajmy, że to najtańszy Mercedes więc koncern Daimler-Chrysler zrezygnował z pochylenia koła zmniejszającego promień skrętu!
Widoczność w sumie nie jest zła ale mogłaby być lepsza. Masywne tylne słupki potrafią czasem zaskoczyć nagłym pojawieniem się innego auta tuż za nami zwłaszcza w mieście. Ale wystarczy przecież tylko przed zmianą pasa ruchu włączyć kierunkowskaz i zerknąć w lusterka!
Jak ktoś chce to może się przyczepić do wszystkiego, ja nie zgłaszam zastrzeżeń: wszystko w zasięgu ręki; przy odrobinie wprawy podczas jazdy można nawet sięgnąć do kieszeni w tylnych drzwiach (łatwiej do lewej) ale tylko wtedy, kiedy naprawdę warto.
Pięciostopniowa wentylacja w połączeniu z automatyczną klimatyzacją stwarzają możliwości dla każdych warunków klimatycznych.Zadziwiająco szybko i skutecznie nagrzewa wnętrze auta w zimie.
Moje auto to wersja LONG, dłuższa od przeciętnej o 17 centymetrów. Gdybym przed zakupem nie miał możliwości porównania pewnie nie wiedziałbym o co chodzi. Tymczasem różnica podczas jazdy jest ogromna nie wspominając o miejscu dla pasażerów;dłuższe nadwozie jest stabilniejsze i znacznie lepiej się prowadzi.Jest wrażenie prowadzenia znacznie większego auta dlatego wybrałem właśnie ten model nadwozia.
Zarówno odgłosy zawieszenia, jak i silnika docierają w niewielkim stopniu na tyle tylko aby kierowca mógł bezstresowo kontrolować auto słuchem.
Wszystkie mercedesy znacznie mniej palą niż na to wyglądają, niezależnie od rodzaju paliwa, za to w sumie płacimy.Najmniejsze spalanie jakie udało mi się osiągnąć tym autem to 6,3 litra/100 km (bez klimatyzacji, noc, trasa, spokojna jazda na dystansie 250 km z pilnowaniem prędkości 90 km/godz.
Auto drogie w zakupie salonowym, do dzisiaj nie wiem za co tyle płaciłem na przeglądach, nic w sumie nie robili...przez dwa lata gwarancji nawet nie zajrzeli do akumulatora i filtra powietrza oraz w parę innych miejsc w które zajrzeć mieli obowiązek. Jedyne, co tłumaczy cenę zakupu to wysoka jakość wykonania i trwałość podzespołów. No i dobra marka. W sumie wszyscy przecież tego szukamy, prawda?
Oceniam przebieg 150 tys.km i ciągłą eksploatację od nowości dlatego śmiało daję najwyższą ocenę.Podczas dwuletniej gwarancji trzykrotnie wymieniłem reflektory, bo zachodziły od środka ciemnymi smugami (dużo jeździłem w nocy na trasach) - reflektory poliwęglanowe.Nie pamiętam żadnych drobnych usterek, aha, odkąd trzeba jeździć na światłach w zawody ze słońcem 2x wymieniłem żarówkę reflektora i 1x oświetlenia tablicy rejestracyjnej (sam, bez pomocy serwisu).Serwis jak to Mercedes!
Wymiana pompki spryskiwacza (padła po wymianie płynu z letniego na zimowy), wymiana końcówek drążków stabilizatora (przednie zawieszenie - przy 55 tys.km) , wymiana tulei prawego tylnego koła - zużycie, wymiana akumulatora po 4 latach ale to chyba norma. Niedawno wymieniłem pasek i tulejki prowadzące napinacza.Nic więcej się nie działo. Jeden kierowca od nowości, auto salonowe, krajowe. Teraz chciałbym sprzedać i kupić coś porządnego ale nie wiem co. Jeszcze długo Mercedes zostanie wyznacznikiem jakości dla innych aut!!!

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.6 L 102KM 75kW [l/100km]

7,5