Ocena kierowcy - Mercedes GLC C253 Coupe Facelifting
Okres użytkowania:
4 lata
Nie kupiłby ponownie
Układ hamulcowy
Dam naciągane 4 gwiazdki. Kupiłem samochód nowy,który już był w salonie. Wersja podstawowa nie ma tak podstawowych funkcjj jak czujników parkowania czy składanych lusterek. Mowimy tu o samochodzie klasy premium. Za to w pakiecie jest super kamera cofania, ktora chowa sie pod znaczkiem Mercedesa przez co sie nie brudzi, swietnie działajacy system antykolizyjny, super Mbux system z rewelacyjnym systemem głośnomówiacym, ten model jeszcze ma fizycznie przyciski klimatyzacji, dotykowy wyświetlacz jest precyzyjny i sie nie wiesza, przyciemniane tylne szyby,otwieranie i zamykanie bagaznika z pilota. Teraz trochę mankamentów- siedzenia obszyte sa falszywa skora w ktorej robia sie dziury, po 4 latach uzytkowania jasne bezowe siedzenie nie odbrawiły sie od jeansów, drzwi kierowcy zle spasowane od nowosci, samochod srednio wyciszony-nie ma tragedii, szybko zuzywaja sie tylne klocki hamulcowe. Kupiłem świadomie samochód tylko z napędem na tylna oś, nie jezdze po górach ,nie miałem z tym zadnego problemu,nawet w zime. Co do spalania to ostatnio zauwazyłem wieksze spalanie, poczatkowo na trasie mogłem zejść poniżej 5l/100 km. ostatnio powyzej 6l/100 km.
Silnik mimo,ze ma 163KM radzi sobie z tym sporym samochodem, drażniace jest wycie silnika przy dynamicznej jeżdzie. Nawet z kompletem pasażerow pojedzie 200 km/h .Na biegu jałowym ładna praca silnika-daleko mu do traktora;-).Przez cały okres silnik nie sprawił zadnych problemow,ale jeśli miałbym kupić ponownie glc to raczej wybrałbym 220d
Mimo,ze to zachwalany 9g tronic to mam mieszane uczucia. `Skrzynia potrafi sie "zgubic', tzn; czasami z jakiegos powodu przeciaga przełaczenie biegu, przy jezdzie prędkością 20-30 km/h kilka razy usłyszłem głosne stuknięcie-zgłosiłem to do Mercedesa,ale nic nie wykryli, także nie wiem.
Tu napewno na +, precyzyjny, duzy promień skrętu, jazda pokretych drogach jak i autostradzie to przyjemność, ostatnio zauważyłem deklikatne skrzypienie przy pokonywaniu tzw: hopek.
Lakier czarny niemetalik, po woskowaniu wyglada super,ale nie jest odporny na kamyki, korzystałem głownie z myjni recznych,po 4 latach lakier w bardzo dobrym stanie, kilkoma odpryskami od kamykow. Drzwi sie dobrze zamykaja,zadnych przecieków, szum lusterk czy wyzszych prędkościach
Mimo braku czujnikow parkowanie super widoczność i wyczucie samochodu, rewekacyjna kamera cofania z funkcja szerokiego kąta widzenia, lusterka duże.
Tu spokojnie bym dał 6 gwiazdek, w drzwiach zmiesci duza butelka wody jak i mała butelka pepsi,siatka po stronie pasażera, gałka zmiany biegów na kierownicy, fizycznie przyciski klimatyzacji, panel dotykowy działajacy bardzo precyzyjnie po srodku, jest to jeden z samochodów, w którym bym nic nie zmienił
silnik dmuchawy jest cichy, klima dobrze chłodzi
4 osoby dorosłe mogą komfortowo podróżować, Przednie siedzenia maja podporke na podudzia - super sprawa. Fotele sa dobrze wyprofilowane, mozna spokojnie robić trasy po 500 km bez wiekszego zmęczenia
Koła sa dobrze wyciszona,ale przy jeżdzie autostradowej dobiega drażniacy szum wiatru z lusterek,ale za kazdym razem sprawdzam czy są okna domknięte
Jeśli sam sobie samochod serwisujesz to koszta sa porownywalne do innych marek,ale jak korzystasz z serwisu Mercedesa to bedzie to drogo kosztowało.
Trzyma cene i to sie chwali
Skrzypiące tylne klocki, dosc szybko sie tez zuzywaja. poza tym to nic
nic sie nie stało
- zużycie paliwa dla silnika 2.0 200d 163KM 120kW