Ocena kierowcy - Mercedes CLK W208 Coupe C208

psulecki, 5 lat temu
Silnik 2.0 Kompressor 163KM 120kW
Rok produkcji 2001
Mercedes CLK W208 Coupe C208 2.0 Kompressor 163KM 120kW 2000-2002 - Oceń swoje auto
Przeniesienie napędu
Inne : wygoda!
Karoseria : Ruda lubi te blachy :)
Wygodne, ciche i szybkie - czego więcej chcieć od coupe? Zawsze mi się marzył Mercedes, a CLK trafił się dosłownie przypadkiem, myślałem że będzie to C lub E klasa, a jakichkolwiek coupe nigdy nie byłem fanem... a jednak nie żałowałem wyboru ani przez chwilę!
Nie odczuwa zmęczenia przy przyspieszaniu, ile by tam nie było na zegarze to zawsze da radę wycisnąć więcej. Jazda zawsze jest płynna, dosłownie!
Zmienia biegi bardzo płynnie i kompletnie bezgłośnie. Podczas jazdy ciężko usłyszeć "zbieranie się", chyba że mocno depniemy, aby np. wyprzedzić podczas już szybkiej jazdy.
Zbieżność to rzecz którą raz na jakiś czas trzeba zrobić, a ponoć ciężko ją w CLK ustawić idealnie. Zawieszenie się zużywa - no ale to normalna rzecz, szczególnie jak się nie lubi zwalniać przed "poziomymi policjantami" :) Jeśli chodzi o promień skrętu to bardzo dobry.
Rdzewieją, wszystkie CLK I generacji rdzewieją. Oczywiście, rozmawiamy o autach które mają 15-20 lat, cudów nie ma....
Wrażenie jakby był cały przeszklony :) Wielka szybka z przodu, wygodne zaglądanie za ramię :)
Daję maksymalną ocenę ponieważ z przodu jest po prostu super. Dużo miejsca, wygodny podłokietnik i wygodne trzymanie łokcia na drzwiach - to co lubię. Szkoda że brak regulacji wysokości kierownicy (może to tylko moja wersja), ale można nadrobić to wąskością siedzenia. Musiałem się przyzwyczaić do opuszczania szyb umieszczonego między siedzeniami - teraz nie mogę się odzwyczaić! W kierownicy wszystko co potrzeba.
Szybko się nagrzewa, nawet na najwyższych obrotach pracuje w miarę cicho. Minusem może i jest brak ogrzewanej przedniej szyby w mojej wersji ale nawiew załatwia sprawę w parę sekund. Chłodzenie kiepsko, stawiam na zmęczenie materiału.
Z przodu super! Z tyłu mało miejsca, do tego kanapa dzielona, ale to nie jest auto do zabierania całej rodziny na wakacje. Ba, udało mi się nawet w tym aucie zrobić małe co nieco... ;)
Nieprzyzwoite ciche auto. Na początku zdarzało mi się złapać na tym że nie byłem pewien czy silnik w ogóle chodzi :)
Poza laniem paliwa, jest super. No ale jak ktoś chce jeździć maksymalnie tanio, to sorry, ale nigdy to będzie to tak wygodnie i dynamicznie jak w Mercedesie.
To auto dzisiaj można dostać bardzo tanio - jeśli kogoś nie przeraża wiek auta to naprawdę warto!
Normalne rzeczy które się zużywają w innych autach będą się także tutaj zużywać - np. zawieszenie. Brak problemów z elektroniką.
Przez 50 tyś km raczej średniego dbania o furę nie miałem żadnych poważnych usterek. Silnik i skrzynia nie do zajechania.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 2.0 Kompressor 163KM 120kW [l/100km]

10,0