: Elastyczność i niezauważalna praca turbiny.
: Wyświetlacz ciekłokrystaliczny - zegarka i termometru do naprawy.
Ogólnie jestem zadowolony. Używam samochód w swojej pracy i brak schowków i ich umiejscowienie jest dla mnie trochę denerwujące. Dużą zaletą są długie siedziska w fotelach i na tylnej kanapie.
Dla mnie 163KM jest zadowalające. Na 6 biegu silnik nie dławi się nawet przy 60km/h. Przy włączonej klimie nie czuć spadku mocy.
Tylko jedno zastrzeżenie, redukcja do 2-ego biegu jest toporna i czasami wygodniej jest przejechać skrzyżowanie na trójce.
Tutaj ujawnia się słabość CLK. Przyjmuję do wiadomości, że to Mercedes i ta marka nie ma doświadczenia w WRC, ale mimo wszystko to COUPE i powinno być bardziej sztywno i dokładniej w układzie kierowniczym. Na parkingu działa super, ale w zakrętach za mało precyzji.
Jak to w coupe, nie ma co liczyć na zbyt wiele. Mała przednia szyba, wysoki tył i grube słupki. Sytuację na parkingu ratuje parktronic. Dlatego daję 4.
Ergonomia w przypadku Mercedesa jest kwestią przyzwyczajenia. Głównie chodzi mi o włącznik wycieraczek z lewej strony i ręczno-nożny hamulec. Trochę za krótki podłokietnik.
Bez zarzutu. Ogrzewanie auta perfekcyjne. Błyskawicznie robi się ciepło, a oprócz tego silnik długo trzyma temperaturę.
Chciałoby się dać 5, gdyby nie jedno "ale". Mała ilość schowków w desce rozdzielczej. Zdecydowanie za mało. Schowki w drzwiach nie są zamykane i to co się do nich włoży "bije" po oczach.
Jak się chce, to można zejść do średniego spalania na poziomie 8-8,5l (50%miasto)/(50%trasa). Jazda powyżej 120km/h kosztuje już ok. 10l. Samo miasto 11-12l.
Przeciętnie jeżeli brać pod uwagę cenę nowego. Kilkuletnie auto jest już jednak niezłą okazją cenową.
- zużycie paliwa dla silnika 2.0 Kompressor 163KM 120kW