Udało mi się kupić auto na aukcji w Japonii. Miał przebieg 39.000 km. Zamontowałem topową LPG i wszystko jest super. To moje najlepsze auto, jakie miałem.
Fenomenalny i oszczędny. W cyklu mieszanym, przy spokojnej jeździe 16,5 litra gazu na 100 km. Nie mam powodu oszukiwać.
Przy 65 tys. wymieniłem olej, bo tak mówi instrukcja. Skrzynia pracuje płynnie i miękko. Bieg trzeci załatwia wszystko. Redukcja łopatką do trójki wywołuje w tym aucie niewyobrażalna moc. Auto zmienia się w pocisk....
Tu jest hydraulika. Nie mylić z pneumatyką. Zawieszenie jest delikatne. Trzeba je szanować, bo to nie jest, w mojej ocenie, auto sportowe. Mam też drugi samochód, Subaru, więc tam jest zawieszenie sportowe i wzorcowy napęd. Mercedes, to przede wszystkim wygoda.
Wygląd "boski". Moje auto jest w pakiecie wizualnym AMG. Karoseria aluminiowa więc żadnych śladów swoich lat.
Normalna, ani super, ani słabo.
Wszystko na miejscu i bardzo czytelne. Nie odczuwam żądnego dyskomfortu.
Wszystko super.
Wiadomo. Klasa S....
Bajka. Szyby w drzwiach są bez ramek, ale .... szyby są bardzo grube, klejone. Cisza i minimalny szum. To wszystko.
Nie miałem żadnych nieprzewidzianych kosztów. Na starcie wymieniłem na przodzie tarcze hamulcowe i klocki, bo klocki były ...... oryginalne. Po 12 latach. Leję gaz i benzynkę. Wymieniam olej i wszystkie filtry co 10.000 km (także kabinowy) i tak samo, w takim cyklu, serwisuję LPG. Normalne koszty utrzymania pojazdu.
Nie umiem tego ocenić. Mercedes kosztował mnie "na gotowo" (z LPG) ok. 100 tys. zł. Za 12 - letnie auto, to sporo. Ale prawda jest taka, że kupiłem "nówkę", który w 2006 r. kosztował 5 razy tyle. Kocham to auto i nie żal mi ani jednej złotówki.
To jedna rzecz jest męcząca. Co jakiś czas zawiesza się jedno z lusterek bocznych. Usterkę usuwa się poprzez popukanie w to lusterko i jest OK. Ale jak wyjeżdżam z garażu i prawe lusterko się "nie otworzy", to trzeba wysiąść i popukać. Jest to wkur*****. Jak lewę, to się opuści szybę i puknie.
Nic, przez 32 tys. km.
- zużycie paliwa dla silnika 500 388KM 285kW