Ocena kierowcy - Mercedes 190

ironfan, 11 lat temu
Silnik 2.5 D 94KM 69kW
Rok produkcji 1991
Mercedes 190 2.5 D 94KM 69kW 1989-1993 - Oceń swoje auto
Silnik : Fajne brzmienie (klasyczny klekot), na wyższych obrotach rasowy pomruk :) Do 80km/h niezła dynamika, w miarę niskie spalanie i przede wszystkim pancerna konstrukcja.
Silnik : cieknął jeden wtryskiwacz - dobry klej dał radę
Zawieszenie : raz pękł wspornik stabilizatora - nowy 15zł, wymiana trwała 7 minut
Karoseria : ruda lubi to auto ale i task wygląda lepiej niż większość równieśników z lat 80.
Wygodne, zwrotne auto bez większych wad. Niski koszt eksploatacji choć cena zakupu z reguły wysoka. Komfort podróżowania wysoki i gwiazda na masce.
Rakieta to nie jest ale zawalidroga też nie, dzięki 5 cylindrom nie trzęsie aż tak bardzo na biegu jałowym.
Nie ma się do czego przyczepić.
Na śliskim zarzuca tyłem tylko gdy tego chcę, na suchym jedzie jak po sznurku. Zawieszenie dość miękkie ale nie kanapowate jak np w W124. Jedyna wada napędu na tył - dość łatwo zakopuje się w śniegu.
Bez zastrzeżeń. Gwiazda pokazuje gdzie kończy się auto z przodu a bajerancki spoiler z tyłu :)
Brakuje podświetlenia np pokrętła od świateł, regulacji kierownicy (która jest przydużawa) ale generalnie nie ma się do czego przyczepić.
Najlepiej (i najszybciej) grzejące auto z jakim miałem do czynienia.
Z przodu bez zastrzeżeń, z tyłu trochę gorzej, ale jeśli ktoś nie jest bardzo wysoki to z tyłu będzie mu wygodnie.
Do 100km/h można rozmawiać bez podnoszenia głosu, później jest nieco głośniej ale i tak dobrze, przy 110km/h zaczyna być słyszalny most ale jest to tylko cichy szum.
Średnio 6.5l/100km w tym jakieś 85% to trasa, zimą. Przy optymalnych warunkach myślę, że można zejść do 5l/100km latem. W mieście około 8 - 8.5l zimą, latem z litr mniej. Części w cenie nisko-średniej, z droższych to most, oryginalne wtryskiwacze też są bardzo drogie.
Jak dotąd bardzo dobry, w tej cenie można kupić mniejsze i relatywnie gorsze auto (mniej bezpieczne, mniej komfortowe, może bardziej awaryjne) ale nowsze, ja jednak stawiam na jakość, wiek nie ma większego znaczenia.
To żarówka, tam podświetlenie przycisku lub jakaś pierdółka w zawieszeniu za 15zł. Urwana rączka od ustawiania lusterka lewego, prawe elektryczne nie działa itd. Jednak wiele z tych usterek można naprawić samemu niskimi kosztami, w jeździe nie przeszkadzają w niczym.
Jak na razie nic poważnego się nie stało (ale nastukałem nim dopiero 2k km). Jednak większość osób twierdzi, że są to auta nie do zdarcia i mój mietek i ja się tego trzymamy :)

On - zużycie paliwa dla silnika 2.5 D 94KM 69kW [l/100km]

6,8