Ocena kierowcy - Mercedes 190

Janusz , 16 lat temu
Silnik 2.0 D 72KM 53kW
Rok produkcji 1988
Mercedes 190 2.0 D 72KM 53kW 1983-1989 - Oceń swoje auto
Ogolnie auto doskonałe wygodne, niezawodne, ekonomiczne, pojemy bagaźnik, idealne dla emeryta:)
Samoregulujące się zawory super, wlałem kiedyś benzyny, głośny jak czołg był, po wlaniu ropy lepiej zaczął chodzić. Silnik absolutnie bezawaryjny trzeba dbac i nie lać ruskiego szajsu tylko na porządnej stacji a wszystko bedzie ok!
Czterobiegowa, nie zachwyca przydała by się piątka, jedynka mi czasami ciezko wchodzi a tak to git!
MIekkie zawieszenie daje rade fotel mi sie złamał i bujam się na zakrętach jak wieśniak, wymiana sworzni przednich i tylnych amortyzatorw konieczna była po sprowadzeniu z niemiec podejzewam ze od nowości nie ruszane.
Nie najlepiej jak dla mnie jestem wysoki, słabe lusterko boczne z prawej strony i od strony kierowcy tez nie najlepiej, z przodu gwiazda daje super wyczucie przodu.
Wszystko dobrze pod ręką nie ma nic ciekawego w środku żeby się pobawić dobre cb i mala mp3 i w drogę.
W zime dość szybko ciepło, zato latem masakra jak samochod sie nagrzeje sauna!!! Naszczęście mam szyberdach troszkę daje komfortu.
mało miejsca jak dla mnie, jak siedze z tyłu szybko sie robi niewygodnie ale jak na 20 limuzyne i tak super.
Cicho, ale przy wyzszych obrotach kiepsko ;) 140 na 4 biegu ciezko jest sie zrelaksować.
Nie jezdze duzo po miescie, w trasie ok 6-7l. Naprawy tanie zamienniki dobrze dostępne.
W 2005 roku dałem w niemczech za niego 1200 euro calosc z pierwszysmi naprawami wyniosła ok 8000 zł ale nie żałuje!
Drobiazgi, leca panel z pod kierownicy odpadł na dziurze, pas pasażera padł, fotel się załamał, sterowanie temperatura nawiewu padło, tapicerka przy wybcie sie oderwala (d słońca). Oglnie jak na 20 lat poraz kolejny powaarzam ;) nie jest źle.
Sworznie przód, amortyzatory tył, rozrusznik, chyba wszystko mechanicznie tip top! I toche rdzy rok temu 700 zł na blacharke ale znowu wychodzi.

On - zużycie paliwa dla silnika 2.0 D 72KM 53kW [l/100km]

6,3