: Wszystko mnie zaskoczyło. Nie spodziewałem się, ze za takie pieniądze można mieć takie auto. Daje mnóstwo frajdy i za każdym razem powoduje uśmiech na twarzy. Felgi robią ogromna robotę.
: Jak na razie brak. Oby tak pozostało
Wspaniałe auto. Kupiłem w średnim stanie. Byle pare rzeczy do zrobienia - rdza, olej uciekał ze skrzyni, półosie. Ogólnie auto nadawało się do jazdy ale został przeze mnie doprowadzony do stanu idealnego
Pancerna jednostka. Kupiłem już z instalacja lpg. Pozostaje jedynie wyregulować gaźnik. Autko na benzynie pali sporo ale tak jak pisałem może to kwestia gaźnika. Na gazie chodzi idealnie, żadnych spadków mocy. Przy moim stylu jazdy w mieście pali mi około 15-16 litrów lpg, to może być minus ale spokojnie można zejść do 11-12. Kultura pracy również na wysokim poziomie.
Po zakupie wszystkim polecam zmianę oleju w skrzyni. U mnie skrzynia po zmianie oleju i uszczelnieniu pracuje idealnie. Co prawda początkowo były dość mocne uderzenia przy zmianie biegu ale okazało się, ze to wina półosi. Skrzynia przy tzw. „Kickdownie” redukuje dość często. W razie czego można się wspomagać redukując samemu, ponieważ mamy opcje redukcji do 2 lub 3. Podsumowując bardzo wysoka kultura pracy skrzyni. Po jej naprawie działa idealnie.
Auto prowadzi się niesamowicie. Podstawa to opony co niestety dużo osób o tym zapomina. Po zrobieniu paru rzeczy w zawieszeniu jest wygodniejszy od mojego Mercedesa CLA 2017 czy C63 AMG kombi 2017. W zakrętach również dobrze się trzyma. Ja założyłem dystanse i jest jeszcze lepiej. Kierowanie tym samochodem to sama przyjemność.
Auto po zakupie miało pare korozji rdzy. Niestety było to spowodowane głupotą poprzedniego właściciela. Nie dbał po prostu o auto. Niewielkim kosztem u znajomego lakiernika doprowadziliśmy karoserie do stanu idealnego. 0 rdzy. Po polerce przyciąga wzrok. Dodam iż moja 190 jest koloru białego. Zabezpieczyłem również auto pod spodem tzw. „Barankiem”. Obecnie auto nie ma w ogóle rdzy. Podkład stanowiła farba która ma zabopiec rdzewieniu. Jak na razie to się sprawdza.
Widoczność bardzo dobra. Przez sobą i po bokach mnóstwo widoczności. Jedynym minusem są małe lusterka, ale idzie się do nich przyzwyczaić.
Ergonomia na wysokim poziomie. Jeżdżąc tym autem odpoczywam.
Klimy niestety nie mam i w lato wspomagam się szyberdachem. Ogrzewanie natomiast jest bardzo wydajne jak to w mercedesach. W zimę już po 2-3 kilometrach wieje bardzo gorące powietrze.
Miejsca jest sporo. Mam 187cm i naprawdę nie mam problemu z zajęciem odpowiedniej pozycji za kierownica. Pasażer z przodu również ma dużo miejsca. Z tylu za mna jest już gorzej, ale za dziewczyna która ma 1,71 znajomi którzy maja po 1,8 pare nie narzekają. Raz zdarzyło podróżować się w 4 osoby i było ok.
Jak na 32 letnie auto jest super. Co prawda nie ma sensu porównywać do nowszych aut ale patrząc nawet na auta średniej klasy z lat 2010-13 to jest na podobnym poziomie. Porównując do aut nisko budżetowych typu VW UP jest dużo lepiej. W trakcie deszczu nie słychać deszczy odbijanego o nadkola jak w przypadku aut miejskich.
Części są po prostu tanie. Patrząc na to jak mało awaryjne są to auta bardzo łatwo utrzymać 190. Pamiętajcie, ze wszystko zależy od tego jak ktoś dbał o swoje auto. Może sie zdarzyć, ze w 190 za 6 tysięcy nie będzie nic do robienia a już w innej masa rzeczy. Wszystko zależy od tego jak kto dba o auto. Części są tanie, a spalanie dzięki lpg również nie stanowi problemu.
Uważam, ze nie ma lepszego auta w tej klasie patrząc na stosunek jakości do ceny. Egzemplarze dobrze zachowane i odrestaurowane można nazwać klasykami. Patrząc na jakies audi A3 itp to nie maja podjazdu. Warto kupowac teraz, ładnie zrobić i cieszyć się latami. Niedługo pójdą ceny w górę. Znakomita alternatywa zamiast golfów 4, audi i innych aut bez duszy.
Jeszcze nic mi się nie zepsuło.
Jak na razie całe szczęście bez żadnych awarii.