Układ hamulcowy
: Po zakupie nie mogłem przyzwyczaić się do hamulców, auto zatrzymywało się niemal w miejscu.
Nigdy nie chciałem mieć 190. Jednak z braku wyboru w124, zdecydowałem się na ten model. Byłem mile zaskoczony (choć ciasny w środku) bardzo dobrze mi się nim porusza.
Silnik 1.8 jest trochę za słaby do tego auta, ale po wymianie silnika na 2.0 to już można fajnie pojeździć.
Bardzo dobra. Brakuje trochę 5 biegu, jednakże nie jest tragicznie. Biegi wchodzą idealnie. Byłem tym zdziwiony bo w gazetach piszą, że to są najgorsze skrzynie (bzdury!!!).
Samochód bardzo dobrze się prowadzi. Jest bardzo komfortowy jak na swój wiek.
Widoczność jest dobra. Nie ma problemu z parkowaniem.
Idealnie urządzone wnętrze. Z powodu niewielu przełączników nie sposób się pogubić. Najlepiej pasuje mi gałka pod kierownicą. Jedyną wadą jet za duża kierownica.
Ogrzewanie działa wyśmienicie. Po przejechaniu 800m na uczelnie ciecz chłodząca przekracza 60 st. C. Latem jest ciut gorzej, ponieważ auto jest czarne i ciężko jest je schłodzić bez klimy ale szyber trochę pomaga.
No tutaj to Mercedes się niestety nie popisał. Jak na zewnętrzne wymiary to powinien mieć sporo miejsca. Niestety jest ciaśniej niż w moim poprzednim golfie II, ale dużo ciszej i bardziej miękko.
Wyciszenie jest na dobrym poziomie. Nic nie stuka, nic nie puka. Nawet przy 100 km/h i skrzyni 4-ce we wnętrzu panuje cisza.
Niestety jak to z Mercedesem bywa do oszczędnych nie należy. W silniku 1.8 spalanie gazu wahało się od 10,5l na długiej trasie. Krótsza ~80 km 11,5 zaś w mieście w okolicach 15. W silniku 2.0 jeszcze dokładnie nie wiem.
Mercedes w201 jest wart swej ceny. Szczególnie jeśli się natrafi na zadbany egzemplarz (ja niestety trafiłem na taki połowiczny).
Jak dotąd wymieniałem tylko części eksploatacyjne, które nie są aż tak drogie jakby można było sobie wyobrażać. Jest niewiele drożej niż golf II.
Z poważnych usterek to nie było żadnych, wynikających z konstrukcji pojazdu. Trzeba uważać na nisko usytuowaną miskę olejową, szczególnie gdy założy się za niski profil opon, jeszcze w połączeniu z naszymi pięknymi drogami (szczególnie 3 kategorii)i z nieuwagą. Wtedy nieszczęście murowane.