Jestem zachwycony, następny to będzie chyba też Xedos, tylko na pewno nowszy!
Silnik głośny jak się przyłoży do niego ucho przy otwartej masce, natomiast w środku prawie go nie słychać, dźwięk, cichy odgłos, który się jakoś przedziera do wnętrza jest bardzo miły dla ucha.
Największy power dostaje na wyższych obrotach. Na niskich ponadprzeciętnie.
Pierwszy raz jeżdżę automatem, ale ta skrzynia myśli bardzo sprytnie i z każdej szybkości da się zrobić kopa.
Bardzo czuły układ kierowniczy, ale to nie jest w żadnym wypadku minus.
Zawieszenie... mam stare, ale działa jak w nowych samochodach średniej klasy jeśli chodzi o odgłos, co do wstrząsów - poprostu się płynie.
Wg mnie dobra widoczność na wszystkie strony, lusterka może trochę mało pokazują w porównaniu z 323, ale w sumie nie wiem. Może mi się wydaje.
Minus: małe lusterko środkowe, nie obejmuje całej tylnej szyby.
Wszystko działa na guziczki porozmieszczane, jak to w mazdach, bardzo wygodnie. Kierownica skórzana... Dźwignia biegów też. Przyjemne kształty w środku. Siedzenia z przodu i z tyłu są luksusowe. W porównaniu z Omegą, której daję 10/10, to Xedosowi daję 9,7/10 pkt.
Ogrzewanie i chłodzenie działa sprawnie i błyskawicznie.
Dużo miejsca dla wszystkich pasażerów, wystarczający bagażnik.
Absolutnie nic nie trzeszczy, nie stuka, oprócz zawieszenia na większych dziurach, ale jak wspominałem, mam stare amortyzatory. O silniku pisałem przy silniku.
Jeżdżę dynamicznie, trasa 8-10, miasto 10-13 L/100km.
Niedrogi luksusowy samochód (starsze roczniki).
Jeśli w 12 letnim samochodzie zacina się antenka i klapka wlewu paliwa to chyba jest nieźle...
Nie psuje się nic, Zużywają się tylko części wymagające wymiany "po kilometrach".