Ocena kierowcy - Mazda MX-5 III Cabrio

janusz.goral@wp.pl, 14 lat temu
Silnik 2.0 i 16V 167KM 123kW
Rok produkcji 2009
Mazda MX-5 III Cabrio 2.0 i 16V 167KM 123kW 2005-2009 - Oceń swoje auto
Karoseria : Na wszystko byłem przygotowany. Dużo czytałem na temat MX-5, więc silnik, zawieszenie, układ hamulcowy miałem obeznane. Ale nie spodziewałem się, że za tym autkiem będzie się oglądała praktycznie każda, każdy, każde... Polecam kolor True Red :-)
Genialna
Ktoś kiedyś napisał, że MX-5 się nie ścigamy, tylko delektujemy jazdą. 160 KM w połączeniu z genialną resztą w zupełności wystarcza do szczytowania na każdym zakręcie (sorki Asiu ;-))) Poważnie, świetna elastyczność od 1500 obr/min do samej góry, gang silnika bardziej rasowy niż w Alfie, czego więcej wymagać?
Nie będę się rozpisywał. Ci wszyscy którzy mieli możliwość wiedzą. Perfect.
50%/50%, szpera, amortyzatory Bilstein i 20-letnie doświadczenie wyklucza jakiekolwiek negatywy. Chcę jechać bokiem - jadę. Chcę po szynach - jadę po szynach. Moim drugim samochodem jest Outlander turbo. Moc większa, 4WD, ale gdzie mu do frajdy jaką sprawia Miatka.
Do kitu. Z zamkniętym dachem. Świetnie. Z otwartym. Ale w tego typu autku to pytanie poniżej pasa.
Dostęp do pseudokomputera jak w każdym japończyku - bardzo utrudniony. Spryskiwacz reflektorów uruchamiany w bardzo dziwny sposób. Poza tym rewelacja.
Rewelka
Mam 183 cm wzrostu i żadnych problemów z przestrzenią dla siebie. Również pasażerki nie narzekają (poniżej 198 cm ;-))) Bagażnik wbrew pozorom bardzo ładowny. W sam raz dla dwojga.
Trzeba się zdecydować. Albo cisza w nudnym Mercedesie, albo świetny gang silnika i szum wiatru we włosach w świetnej MX-5
Jeszcze nie wiem. Nie znam kosztów przeglądów (i nie interesuje mnie to), a co do zużycia paliwa jest dobrze (w porównaniu z Outlanderem). Średnio po mieście 12 l/100km to dobry wynik. Kosztów napraw z wiadomych względów nie było i z tego co już wszyscy wiemy przez kilkanaście lat nie będzie :-)))))))))
Jakość doprowadzona do perfekcji. Cena? Wystarczy porównać z konkurencją.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 2.0 i 16V 167KM 123kW [l/100km]

11,5