Ocena kierowcy - Mazda MX-3

Mar, 15 lat temu
Silnik 1.6 i 107KM 79kW
Rok produkcji 1995
Mazda MX-3 1.6 i 107KM 79kW 1994-1998 - Oceń swoje auto
Silnik : Silnik 1.6 16V DOHC to najlepsze rozwiązanie - ekonomiczy i dobre osiągi
Polecam MX-3. Ekonomiczny samochód sportowy to fenomen. Jak na 1.6 16V to daje dużo frajdy, za tak niewielką cenę takiego sportowego samochodu się nie dostanie.
Silnik 1.6 DOHC to znakomita sprawa. Pracuje równo absolutnie niezawodnie. Jak się wymienia wszystko na czas nie ma prawa się tu coś dziać. Mój nie bieże nic oleju pracuje perfekcyjnie. Ogólnie uważam, że silnik jest najmocniejszą stroną tego samochodu, małe spalanie, a dobre osiągi jak na 1.6 16V nie zapominajmy, że MX-3 jest lekkim samochodem.
Skrzynia w MX-3 jest trochę uciążliwa. Trzeba się do nie przyzwyczaić. Wsteczny bardzo często nie wchodzi za pierwszym razem, ale to nie jest większy problem.
Perfekcja nie mam żadnych zastrzeżeń, twarde zawieszenie trzyma się dobrze na zakrętach
Dla kierowcy żaden problem, poza jazdą do tyłu. Cofanie tym samochodem nie należy do przyjemnego manewru. Jeździłem poprzednio Laguną z 95 r. i było o niebo lepiej, no ale to inny segment samochodu a niżeli MX-3.
Ogrzewanie działa doskonale w MX-3. Zimą już po kilku minutach w samochodzie jest bardzo ciepło. Klimatyzacja doskonale się sprawdza momentalnie chłodzi prosta a jednocześnie doskonała. Wentylacja i ogrzewanie to jeden z najmocniejszym atutów Mazdy MX-3.
To jest jednak samochód sportowy, 2 osoby podróżują wygodnie i może lepiej tego się trzymajmy.
Jak na samochód sportowy to pali wyjątkowo niewiele, co jest jego dużym atutem i czyni go samochodem uniwersalnym.
Za tak niewielką cenę trudno kupić lepszy pojazd w segmencie samochodów sportowych. Jeżeli chodzi o części to uważam, że nie są one wcale takie drogie. Występuje sporo zamienników w dobrych cenach. Poprzednio miałem Lagunę i części były droższe.
Ten samochód się nie psuje, to jest jednaj japońska robota i to widać.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.6 i 107KM 79kW [l/100km]

7,7