Ocena kierowcy - Mazda CX-7 SUV Facelifting

Kriss, 13 lat temu
Silnik 2.3 MZR DISI Turbo 260KM 191kW
Rok produkcji 2010
Mazda CX-7 SUV Facelifting 2.3 MZR DISI Turbo 260KM 191kW 2009-2012 - Oceń swoje auto
Zawieszenie : Rewelacyjne trzymanie się drogi - pewność i bezpieczeństwo!
W sumie niewiele rzeczy, do których można się przyczepić. Zawsze jest do czegoś, ale nie ma ideałów. Po kradzieży trudno mi się zdecydować na cokolwiek innego.
Kultura pracy rewelka - prawie nie słychac silnika, ale dynamika mogłaby być trochę lepsza.
Biegi chodzą bez jakichkolwiek problemów, choć na początku miałem mały kłopot z trafieniem (nawyki z Vectry), ale mam wrażenie, że przełożenia nie są do końca dopasowane do mocy i zbyt często trzeba wachlować lewarkiem.
Super - trzyma się drogi jak przyspawany. Zakręty autostradowe pokonywałem z prędkością 190 - 200 km/h bez jakiegokolwiek jęknięcia. Na normalnej drodze też nieprzeciętne trzymanie. 4x4 całkiem dobrze radził sobie ze śniegiem.
Do tyłu masakra - gdyby nie kamera w ogóle byłoby ciężko. Widoczność na boki ograniczają masywne słupki przednie.
Jedyny minus to umiejscowienie przycisków sterowania ogrzewaniem siedzeń i nie do końca fajne uchwyty na napoje. Schowek pasażera też mógłby być ciut większy. Jeśli chodzi o wszelkie pokrętła, kierownicę itp - bez zarzutów.
Wszystko super. Mi nie brakowało drugiej strefy :)
Mogłoby być lepiej z tyłu i bagażnik ciut większy - niestety mocno ograniczony przez masywne nadkola.
Bez jakichkolwiek uwag - hałasy wyłącznie przy dużej prędkości. Tak powyżej 160 daje się we znaki pęd powietrza, ale jak często w Polsce jeździ się z takimi prędkościami :)
Paliła naprawdę dużo, ale też mocno przyciskana i na dotarciu. Myślę, że jak na tę masę i moc było to jeszcze akceptowalne, choć trochę bolesne
W tym segmencie tak dużo za mniejsze pieniądze może zaoferować tylko Forester, ale ze znacznie gorszym silnikiem benzynowym. Porównywalne jest też Mitsubishi Outback. Poza tym jedynie konkurencja koreańczyków. W Audi Q5 za te pieniądze można mieć co najwyżej wyposażenia Ursusa C360.
Bez jakichkolwiek zastrzeżeń.
JW