Ocena kierowcy - Mazda CX-30

Szmyrus, 18 godzin temu
Silnik 2.0 SKYACTIV-G 150KM 110kW
Rok produkcji 2024
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV-G 150KM 110kW od 2020 - Oceń swoje auto
Przeniesienie napędu : Łatwość manewrowania w ciasnych i trudnych miejscach.
Inne : Solidne światła przednie z wycieraczkami i spryskiwaczem to mi podoba się.
Inne : ystem bezkluczykowy jest denerwujący. Sam kluczyk wraz z dodatkowym zabezpieczeniem jest znacząco zbyt duży, ponadto razem nie tworzą pary, spięte kółeczkiem zawsze gdzieś odstają i nie pasują do żadnego etui. Trzeba bacznie uważać by samochód zamknął się, nie jeden raz pozostał otwarty.
Inne : Tylna wycieraczka jest w pozycji przeszkadzającej.
Inne : Brak gniazda ładowania urządzeń elektronicznych dla pasażerów.
Samochód wykonany jest z bardzo dobrych materiałów. Można zauważyć solidność pracy ludzkiej. Bardzo dobrze prowadzi się. Posiada duże koła które przyczyniają się do łatwości toczenia. Wygoda i ergonomia jazdy duży plus.
Normy emisyjne wiele niedobrego wprowadzają do napędu samochodów. Tutaj silnik jest w porządku ale gdyby było 50kW więcej to bułoby super.
Przekładnia jest posłuszna swemu panu. Przełożenia dobrze wchodzą. Nie ma z nią trudności.
Układ jezdny jest super. Łatwo wchodzi i wychodzi z zakrętów. Nie wiele sił jest potrzebnych do kierownicy. Dobrze że przy dużych prędkościach nie jest trudniej kręcić.
Karoseria dobrze jest spasowana. Drzwi, klapy idealnie pasują do siebie.
Widoczność w przodu jest bardzo dobra. Z tyło również. Pomagają duże lusterka. Skuteczność przyciemnianych szyb jest trafna.
Co do ergonomii to mnie nie zadowala. Związane jest do z tym że wiele lat użytkowałem diesle. Tutaj silnik benzynowy pomimo względnej oszczędności mało jest zrywny. Jednak nie narzekam - taki mój wybór.
Wentylacja i ogrzewanie jest w porządku. Nie mam uwag.
Dla mojej osoby przestrzeń jest wystarczająca. Moja rodzina nie należy do "przerośniętych" więc również jest w porządku. Aczkolwiek dla kierowcy ze wzrostem 182cm trzeba uważać by zbyt mocno nie odsunąć fotela w tył - wtedy pasażer narzeka na ograniczoną przestrzeń. Wg mnie wskazane aby ten samochód był dłuższy co najmniej 10cm, z korzyścią dla pasażera i bagażnika.
Wyciszenie jest dobre, aczkolwiek w poprzednich samochodach które ujeżdżałem przy prędkości powyżej około 100km/h silnik "znikał" - a tu nadal mruczy.
Samochód jest nowy więc aktualnie łatwość utrzymania to tylko paliwo. Powiem - jest dobrze.
Wydaje mi się że stosunek ceny do jakości jak najbardziej jest adekwatny.
Nie mogę nic powiedzieć o awaryjności. Jedynym kłopotem jest niezbyt dobrze działająca wbudowana nawigacja. Koniecznym jest korzystanie z google.
Brak usterek.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 2.0 SKYACTIV-G 150KM 110kW [l/100km]