Ocena kierowcy - Mazda 626 V Kombi

jack, 15 lat temu
Silnik 2.0 115KM 85kW
Rok produkcji 1999
Mazda 626 V Kombi 2.0 115KM 85kW 1998-2002 - Oceń swoje auto
Ogólnie oceniam auto bardzo dobrze. Miałem już kilka samochodów różnych marek, ale pierwszy raz mam kontakt z japońskim produktem. Jestem mile zaskoczony przedewszystkim jego bezawaryjnością. Szukałem auta kombi, ale nie myślałem o Mazdzie. Teraz wiem ze był to dobry wybór i zmieniłem zdanie o japońskich autach. Są to auta na długie lata, pod warunkiem że się o niego dba, a chodzi mi o regularne przeglądy. Dużym plusem tych samochodów jest to że są produkowane w Japonii. Jakość wykonania jest bez zarzutów. Następna będzie Mazda 6.
Silnik pracuje bez zarzutów, choć przydało by się mu trochę więcej mocy.
Skrzynia biegów jak na ten przebieg chodzi bardzo dobrze.Biegi wchodzą bez najmniejszego problemu.
Ogólnie zawieszenie oceniam jako dobre,a tylko dlatego że na nierównościach ma tendencje do podskakiwania co osobiście mnie denerwuje. Ale widzę że dużo osób ma podobne wrażenia z jazdy. Ale musze dodać że jest bardzo trwałe w porównaniu z autami produkcji niemieckiej.
Widocznośc jest doskonała jak na wersje kombi. Może dlatego że siedzi się w miarę wysoko i ma się naprawę dobre lusterka zewnętrzne.
Ogólnie wszystko ma się pod ręką. Jak pierwszy raz wsiadłem do Mazdy miałem wrażenie że kiedyś jeździłem tym autem.
W lecie wentylacja mogła by być lepsza i klimatyzacja bardziej wydajniejsza.A jeżeli chodzi o zimę nagrzewa się wnętrze bardzo szybko razem z tylnią szybą i podgrzewanymi lusterkami.
Przestrzeni dla kierowcy i pasażerów nie brakuje, jest wystarczająco nad głową i na kolana w obu rzędach siedzeń.
Jeśli chodzi o wyciszenie to nie jest najlepiej.Do prędkości 90km/h jest wporządku, ale później robi się coraz głośniej. Szczególnie słychać szum opływającego powietrza i szum toczenia opon.
Jeśli chodzi o spalanie to jestem mile zaskoczony. Przy zakupie myślałem że będzie więcej spalał benzyny.
Cena auta jest bardzo atrakcyjna w porównaniu z jakościa wykonania auta, a może dlatego że dużo ludzi nie docenia japońskich marek.
Zdarzyło sie ze spaliły się żarówki i ostatnio nawet wymieniłem rezystor nawiewu powietrza, bo przestał działać. A po za tym nic się nie dzieje.
Jeśli chodzi o niezawodność, daje Mazdzie z czystym sumieniem 5 gwiazdek. Jak do tej pory jest to samochód bezawaryjny, a pracuje u mnie codziennie na długich trasach. Ale jest też takie powiedzenie \"Jak się dba, tak się ma\", a chodzi mi o regularne przeglądy (wymiany olejów, filtrów itd.)

Pb - zużycie paliwa dla silnika 2.0 115KM 85kW [l/100km]

7,9