Kupiłem Mazdę bo:poradził mi kolega mechanik, sam mi ją zresztą wybrał, podobała się mojej żonie i potrzebowałem szybko samochodu i ... to był błąd! Nigdy nie kupię mazdy a tym bardziej japończyka.Jeżdżąc Mazdą patrzę przez pryzmat mojej starej Audi tam jedyne co robiłem wymiana oleju i tankowanie paliwa, nie było mowy o jeżdżeniu po mechanikach a w Maździe niestety na odwrót, masa pierdół, ktorę denerwują jak cholera.Radzę wam omijajcie ten samochód szerokim łukiem!
Nie ma różnicy jadąc na gazie czy na benzynie ale spodziewałem się czegoś więcej po tym silniku.Na 5-tym biegu można jechać 70 i 170.
W moim 18 letnim Audi biegi wchodziły 100 razy lżej niż w tej Maździe. W pewnych sytuacjach(prowadzenie mojej żony)włączenie wstecznego lub jedynki to prawdziwa sztuka.
Po pierwsze to drogi w eksploatacji, zwykłe tulejki tylnego stabilizatora ok.50zł.Ogólnie dobrze trzyma się drogi ale każdą, nawet najmniejszą dziurę czuć i słychać jakbyśmy wjechali w niewiadomo co.
Tutaj nie ma żadnych zastrzeżeń. Do przodu, tyłu i na boki jest ok, no może trochę niższym osobom bedzie trochę gorzej do tyłu ale widoczność na plus.
Wszytko tam gdzie powinno być, ale przynajmniej mnie denerwują takie rzeczy jak np. schowek-jak w polonezie-nie trzeba go otwierać żeby wiedzieć co jest w środku-wszystko dzwoni i podskakuje(w audi był wyłożony jakimś materiałem a tu plastik),przyciski do otwierania szub w tylnych drzwiach-na tapicerce, w noc parę razy otworzysz i pierzesz tapicerkę ale to wszystko nic z tym, że ciągle piszczy i trzeszczy coś nowego w desce rozdzielczej(2razy wyjmowałem licznik bo na wolnych obrotach dzwoniło \"szkiełko\" na zegarach).Niby Mazda miała być super bo to japoniec a to lipa!
Wentylator na I-wszym biegu nic nie da rady zrobić, trzeba włączyc II bieg a wtedy przypomina misię jak moja mama odkurzała dom starym odkurzaczem firmy ZELMER albo PREDOM już nie pamiętam.W zimie szybko jest ciepło a wlecie chłodno-jesli działa klima, bo u mnie po zimie nawet się nie odzywa.Wentylacja jak w bloku-wymuszona-wszystkie uszczelki ok a i tak śfiszczy i gwiżdże niewiadomo skąd.
Miejsca jest dużo dla 4 osób.Ja mam 190cm i raz jechaliśmy w 5 osób-za dużo.Bagażnik super,u mnie jeździ koło w pokrowcu(LPG) ale i tak jest dobrze.
Jakie wyciszenie!?! Nie spodziewałem się, że w benzyniaku będzie tak głośno. Słychać wszystko-silnik,szum opon i pracę zawieszenia.Przy 140 kmh jest b. głośno nawet nie próbowałem więcej
Miało być osczędnie a tu nie ma się czym podniecać.Raz było 6,7 litra z klimą ale setki to nawet nie przekroczyłem i wszedzie hamowanie silnikie. Przy normalnej jeździe (100-120) nie schodzi poniżej 7,8 litra na trasie, w mieści e niewiele więcej. Gazu średnio 10(9 trasa,11 miasto)Naprawy normalna cena ale części to już inna bajka, byle g... kosztuje, czujnik abs 400-900 przód a tył 1400-do VW za 40 zł można kupić.Ogólnie jest droga w eksploatacji
Dzisiaj zauważyłem, że coś cieknie chyba spod rozrządu- tydzień temu było sucho!Dzisiaj już kolejny raz byłe u znachora z ABS-em, w przeciągu dwóch tygodni już drugi czujnik abs do wymiany(będzie już cała lewa strona) za tydzień jadę z klimą i znowu kasa i jeszcze rdza bierze nadkola z tyłu- 11 letnie auto, śmiech na sali!