Napiszę swoją opinię zaraz po odbiorze auta, później powstaną kolejne. Nie będę porównywał do swojego starego auta bo to nie te generacje i rozmiary.
Przede wszystkim względnie mocny i elastyczny, już 1500obr, poza tym cichy na niskich obrotach i przyjemny przy wyższych. System i-stop, bardzo pozytywne zaskoczenie, działa prawie niezauważalnie i bez zwłoki. Co do spalania to za wcześnie o tym pisać ale uważam, że nie będzie źle.
Krótko pisząc, ręczna skrzynia bardzo gładka i przyjemna.
Nie wiem czy to jest zasługa nowego systemu GVC, ale moje wrażenia są bardzo pozytywne, auto się nie wychyla w zakrętach, przy tym jest komfortowo na nierównościach, czuć przy mocnym łuku jak auto zacieśnia zakręt, sprawiając wrażenie bardzo pewnego w prowadzeniu.
Tutaj jest przeciętnie, słupki z przodu dość szerokie, tylna szyba dość niska, może to kwestia przyzwyczajenia ale, w mojej wersji przydała by się kamera cofania.
Przesiadka z Mazdy do Mazdy, pewnie miała znaczenie, ale jest dobrze. Pokrętło sterowania MZD, bardzo intuicyjne, zarzut, że nie można sterować panelem dotykowym podczas jazdy, jest dziwny bo w ogóle to nie przeszkadza i nie trzeba się wychylać do ekranu. W wersji po liftingu został cofnięty podłokietnik, osoby niższe i z krótszymi rękami mogą mieć problem ze zmianą biegów jednocześnie trzymając łokieć na podłokietniku mi to w ogóle nie przeszkadza.
Brak uwag.
Mam wersję sedna, która ma więcej miejsca z tyłu, ale przy moim wzroście 186cm spokojnie się mieszczę, mam mnóstwo miejsca z przodu. Co do miejsca za kierownicą, w pierwszej chwili, myślałem, że jest trochę ciasno, ale to nie prawda, jest bardzo przyjemnie i dużo miejsca na głowę i nogi.
Na krótki trasach i w mieście jest ok, słychać tylko szumy opon. Później sprawdzę jak się zachowuje przy długiej szybkiej trasie.
Nie wiem czy to jest spowodowane dużym cłem czy filozofią odchudzania auta, niektóre materiały poza wnętrzem mogły by być lepsze, trzeba pamiętać, że nie jest to klasa premium, a i tak znacząco przewyższa auta francuskie, włoskie, czeskie i hiszpańskie.
- zużycie paliwa dla silnika 2.0 SKYACTIV-G I-ELOOP 165KM 121kW