Przeanalizowałem praktycznie całą klase, Podsumowanie: Avensis droższa i schodzący model, daleko jej do wyposażenia 6, Mondeo- droższy gorzej wyposażony i jak dla mnie nudny z zewnątrz, VW passat- mam dość dźwięku pompowtrysków i ciągłych napraw, które go trapiły, Honda Accord, równie ładna, bardzo dobrze wyposażona i z mocniejszym silnikem, niestety droższa o 15 tyś zł!!! C5, zbyt miękki i posiadający niezbyt pochlebną opinie, 407 zbyt mało przestronny. Audi BMW nie oceniałem gdyż były droższe od przyjętej kwoty o 20-25 tyś zł. PODSUMOWANIE, Mazda wygrała ponieważ jest to nowy model z 3 letnią gwarancją, bardzo dobrze wypasażony z kulturalnym silnikiem i przede wszystkim super wyglądem, za 94 tyś zł dostałem od dealera, czujniki parkowania alarm i dywaniki PLUS pakiet ubezpieczenia!. Jak dla mnie bezkonkurencyjna oferta.
Bardzo cicha kulturalna jednostka, może nie odczuwa się \"kopa\" jak w pompowtrysku VW, czyli \"nic, nic, OO JEZUUU\", ale równie dobrze przyspiesza i robi to z dużą kulturą.
Bardzo krótkie skoki lewarka, narazie chodzi dość twardo i opornie, lecz z czasem wg. Dealera, \"rozmiękczy się\"
Bardzo dobrze zestrojony układ jezdny, choć czasem lubi go ponieść, ale to raczej wina 17 calowych felg i naszych dróg.
Z przodu widoczność ok, z tyłu raczej muszą być czujniki.
Wszystko pod kontrolą, choć żeby przejść do funkcji komputera, trzeba troche odwrócic wzrok od drogi. Lepsze rozwiązanie posiada VW passat, jeden przycisk proste i funkcjonalne.
Narazie bez zarzutu
Samochód jest niski areodynamiczny, wydaje się z zewnątrz mało przestronny, ale w środku jest bardzo dużo miejsca zarówno z przodu jak i z tyłu.
W porównaniu do 2.0 TDi VW, doskonale, na tle innych konkurentów z tej klasy równie dobrze.
Po wyjechaniu z salonu i przejechaniu 500 km, 8 litrów, ale cały czas się zmiejsza< dotarcie silnika>
Nic innego za te pieniądze i na tych warunkach nie otrzymamy.
Narazie nie mogę ocenić, nowe auto
jak wyżej
- zużycie paliwa dla silnika 2.0 MZR-CD 140KM 103kW