Ocena kierowcy - Mazda 6 II Sedan

adamski, 14 lat temu
Silnik 1.8 MZR 120KM 88kW
Rok produkcji 2009
Mazda 6 II Sedan 1.8 MZR 120KM 88kW 2007-2010 - Oceń swoje auto
Inne : cisza....wygoda, no i dobre trzymanie się drogi
Szukałem Hondy Accord 2.0, Avensisa diesla lub 2.0 benzyna i Mazda wygrała. Cichszy, ładniejszy (zwłaszcza w porównaniu do Avensisa). Dobry samochód następna Mazda będzie z 2.5 benzyną :) 1.8 nie powala na kolana
Taki silnik do takiego samochodu to absolutne minimum. Wolno się zbiera, jednak dobrze przyspiesza powyżej 2500 obrotów. Niesamowicie cichy do 3000 obrotów powyżej ładnie mruczy. Dobrze przyspiesza powyżej 120 km/h -jednak brakuje 6 biegu. Jest niesamowicie cichy.
Krótka i precyzyjna. Daje dobrą elastyczność, choć brakuje 6 biegu.
Auto super trzyma się drogi, jednak elektryczne wspomaganie ma pewną \"bezwładność\". Trzeba się przyzwyczaić...
Czujniki przód i tył - obowiązkowo, bez tego parkowanie , zwłaszcza widoczność z tyłu jest praktycznie zerowa. Mam czujniki tył przód więc parkuję, choć po pierwszym tygodniu rysa na drzwiach - wyjazd z ciasnego miejsca parkingowego...
Wygodny,super mała kierownica, z tyłu dość dobrze. Dzięki regulacji fotela i kierownicy można znaleźć wygodną pozycję
Ładnie chłodzi, szybko się nagrzewa. Jednak po deszczu na klima a potem bez niej ze środkowych nawiewów niemalże leje się woda. Będzie to przy następnym przeglądzie zgłoszone. Podgrzewane fotele ustawione na HI błyskiem nagrzewają się i dobrze oddają ciepło
Z przodu bardzo dobrze, z tyłu trochę gorzej. Wygodna kanapa jednak średnio z miejscem na nogi.
No i tu totalne zaskoczenie- silnik cichy, powyżej 3000 obrotów mruczy. Przy dużych prędkościach - głośniejszy od silnika szum powietrza. Na niskich niesłyszalny... Honda Accord i Toyota Avensis wypadają przy Mazdzie bladziutko
A ja nie wiem za bardzo jak to jest. W mieście w korkach na klimie bo przecież +35 - 11 litrów, trasa też na maksa klima średnie warunki- dużo wyprzedzania, mocno ciśnięta 9 litrów. Osiągalne w mieście 9,5-10 trasa 8
Policzcie cenę zobaczcie wyposażenie i Mazda wygra, Avensis - po pierwsze już \"nie japoński\", Honda- super ale drożej
Krótko mam - nic się nie psuje.Zaskoczeniem jest brak stuków i puków
Brak

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.8 MZR 120KM 88kW [l/100km]