Ocena kierowcy - Mazda 6 II Kombi

smoothy74@gmail.com, 14 lat temu
Silnik 2.0 MZR 147KM 108kW
Rok produkcji 2008
Mazda 6 II Kombi 2.0 MZR 147KM 108kW 2008-2010 - Oceń swoje auto
Jeździłem różnymi autami tej klasy: Mondeo, Passat, Avensis. Póki co najwyżej oceniam Mazdę. Passat brał mi olej jak cholera - wlewałem 1 litr oleju co 4 tys km (2l TDI 140KM model z 2007r)i po 60k km padły mi 3 pompowtryskiwacze - masakra. W Mondeo 2007 dużo lepiej - przede wszystkim super zawieszenie i nic się z autem nie działo - niestety drogi serwis. Avensis 2006 - makabrycznie drogi serwis i fatalny układ zawieszenia - auto dosłownie wypadało na zakrętach - miękkie jak dyliżans a silnik mułowaty - jeździłem teraz nowym modelem ale niewiele się poprawiło - silnik 2,2l w dieslu 170kM nad wyraz mułowaty. Jeździłem też sporo Vectrą ale nie zaliczam jej do tej samej klasy co Passat, Mondeo czy Mazda - ten Opel to jednak technologia z lat 80tych - ciągle coś się z tym autem działo (częste awarie pompy paliwa - koszt 3,5 tys zł - w wersji benzynowej 2.2l)
Bardzo elastyczny, przyjemnie się wkręca od najniższych obrotów, powyżej 4tys obrotów nieco głośny. 2l do tej masy nie robi z auta torpedy ale i tak jest nieźle.
Krótkie, sportowe przełożenia - chodzi płynnie.
Idealnie po płaskim - auto trzyma się drogi jak przyklejone. Na nasze polskie drogi mogłoby być nieco bardziej miękkie i wyższe jak np. w Passacie czy Mondeo.
Duże lusterka, boki i przód super do tyłu nieco gorzej ale i tak zero problemów. Lusterko wsteczne - nawet w najprostszej wersji wyposażenia Mazda daje fotochromatyczne - dla mnie super!
Dostęp do komputera z poziomu kierownicy nieco zagmatwany - korzystałem z lepszych rozwiązań. Przydałyby się schowki w tylnich drzwiach ale i tak miejsca na różne gadżety jest pod dostatkiem.
Bardzo dobrze - nagrzewa się błyskawicznie.
Super.
Wyjątkowo ciche auto. Gdy stoję na światłach łapię się na tym ze sprawdzam czy silnik nie zgasł ;-)
Tu nieco gorzej - nawet przy delikatnej jeździe trzeba liczyć 10l. Niemniej mamy zimę i robię krótkie trasy a auto spore.
Auto kupiłem w 2009 z rocznika 2008 za 85 tys zł - w tej cenie nie znajdziemy nic lepszego.
za wcześnie aby o tym pisać
za wcześnie aby o tym pisać