Ocena kierowcy - Mazda 6 I Sedan

Mazda 6 I Sedan 2.0 MZR-CD 143KM 105kW 2005-2008 - Oceń swoje auto
Silnik : Podkładki pod wtryskami,
Układ elektryczny : Elektryczne otwieranie szyb
Zawieszenie : Lekkie stuknięcia na kierownicy przy jeździe po nierównościach
Silnik bardzo elastyczny, stosunek mocy i wagi auta do spalania jest super. W audi a4 1,9 tdi 110 KM spalanie około 0,5 l większe
Precyzyjna, można powiedzieć, że sama zmienia biegi.
Auto super wchodzi w zakręty przy dużych prędkościach, dobrze wybiera nierówności.
Bez zastrzeżeń.
Klima super, Ogrzewanie rewelacja dzięki webasto, jeszcze nie zdarzyło mi się skrobać szyb w zimie. Trochę gorzej z nawiewem na przednią szybę w deszczowe dni.
Mam porównanie do Passata i jest dużo lepiej.
No i tu się producent nie popisał. Źle wyciszone nadkola, powyżej 140 km/h trzeba podgłosić radio.
Jeżdżę zazwyczaj pół na pół trasa z miastem, nie udało mi się jeszcze przekroczyć spalania 8l. Jeżdżę bardzo dynamicznie, trasy głównie po autostradach z prędkością 140-180. Kilka razy dla testu jechałem oszczędnie po trasie i wyszło 5,5l. Spalania podaje nie z komputera tylko od tankowania do tankowania gdyż komputer zawyża 0,6l.
Niewielkie problemy z elektryką szyb. Po 120 tysiącach wyczuwam delikatne stuknięcia na kierownicy przy jezdzie po nierównościach
Typowe usterki: - podkładki pod wtryskami padają po 100 tysiącach wymiana w dobrym serwisie diesla w Krakowie 400 zł plus 100 zł części w serwisie - zapchany smok olejowy - efekt walniętych podkładek należy wyczyścić przy wymianie podkładek cena 200 - 400 zł w zależności od serwisu

On - zużycie paliwa dla silnika 2.0 MZR-CD 143KM 105kW [l/100km]

6,7