Ocena kierowcy - Mazda 6 I Sedan

Silnik 2.3 MZR 166KM 122kW
Rok produkcji 2005
Mazda 6 I Sedan 2.3 MZR 166KM 122kW 2002-2008 - Oceń swoje auto
Przeniesienie napędu
Mimo poważnej usterki cała reszta jak dla mnie bez zarzutu, tak się powinno robić samochody ;)
Bardzo dynamiczny, elastyczny, słowem bez zarzutu.
Automat - nie to co tygryski lubią najbardziej ale skrzynia zmienia biegi sprawnie i dosyć agresywnie. Tyle jeśli chodzi o to, problem w tym że ma fabryczną usterkę. Szczegóły niżej.
Trzeba się naprawdę postarać by to auto "wyprowadzić z równowagi", trzyma się drogi jak przyklejone. Zawieszenie dosyć sztywne ale z czystym sercem mogę powiedzieć że nawet po polskich drogach można jeździć wygodnie.
Ogólnie ok, z tyłu mogłoby być trochę lepiej.
Wszystko na swoim miejscu, sterowanie radiem w kierownicy jest proste i skuteczne w obsłudze.
Latem z wyłączoną klimą i przy niezbyt dużym upale radzi sobie lepiej niż nie jedna klima :D A z włączoną żaden upał nie jest straszny. Zimą bardzo szybko się nagrzewa.
Z przodu bez zarzutu, z tyłu mogło by być lepiej.
Nie hałasuje zbytnio, choć często słychać silnik, ale dla mnie to zaleta ;) Przy "autostradowych" prędkościach na dłuższą metę szum jest jednak zbyt duży.
Jak na 2.3, agresywny styl jazdy jest w porządku.
W moim przypadku (samochód sprowadzony) idealnie, gdyby nie skrzynia oczywiście, ale tego przy zakupie nie sposób było się dowiedzieć.
Z małych usterek na siłę mogę wymienić klapkę bezpieczników, która nie zawsze trzyma się tam gdzie powinna (przy nogach kierowcy), poza tym bez zarzutu.
No i tu cały problem tego wspaniałego samochodu. Wersje z USA (jak moja) ze starszym 4-biegowym automatem często mają poważną usterkę. Przy zmianie z 1 biegu na 2 mocne szarpnięcie. Skutkuje wymianą skrzyni (najgorszym wypadku), ale ja na razie jeżdżę.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 2.3 MZR 166KM 122kW [l/100km]

10,9