Ocena kierowcy - Mazda 6 I Sedan

Maciej, 6 lat temu
Silnik 1.8 MZR 120KM 88kW
Rok produkcji 2003
Mazda 6 I Sedan 1.8 MZR 120KM 88kW 2002-2008 - Oceń swoje auto
Mazda jest w rodzinie od ponad 2 lat. Zostało zakupione jako samochód "na jakiś czas", ponieważ zostaliśmy zmuszeni do sprzedaży poprzedniego auta. Mieliśmy go używać dosłownie kilka miesięcy, ale? Samochód jest boski pod wieloma względami. Design auta, nawet dziś, nie wygląda na przestarzały. Jakość wykonania nie jest idealna, aczkolwiek nie przeszkadza, nic nie wydaje dziwnych odgłosów. System nagłośnienia BOSE daje radę, nie jest to szczyt marzeń, aczkolwiek czuć różnicę z innymi seryjnymi nagłośnieniami. Jeśli chodzi o spalanie, może sięgnąć nawet 11l, lecz przy znajomości podstawowych zasad jazdy ECO, da się zejść nawet do 7l. Osobiście posiadam gaz, rekordowo udało mi się przejechać na autostradzie odcinek 150km za 20zł. O poszczególnych kwestiach napiszę dokładnie poniżej.
Wiele osób pisze, że silnik 1.8 jest mało dynamiczny - to prawda, aczkolwiek niedobór mocy czuć przy prędkościach powyżej 100km/h. Wyprzedzanie przy 50-80km/h nie jest żadnym problemem po redukcji, a na szczęście japońskie silniki lubią wysokie obroty, innymi słowy, nie jest to typowy muł!
Przełożenia bardzo przyjemne, nic nie haczy, nie szarpie. Zdecydowanie skrzynia biegów na plus.
Auto na zakrętach trzyma się bardzo dobrze, czuć bezpieczeństwo i kontrolę.
Rdza - niestety wszechobecna, na szczęście, w moim przypadku, da się z tym coś jeszcze zrobić.
Widoczność bardzo dobra, na początek rzeczywiści odczuwałem niepokój parkując tyłem, gdyż tam nie jest tak idealnie, ale to kwestia przyzwyczajenia.
Przy ogromnych mrozach samochód potrafi się nagrzać w 3-4min, natomiast w upały czuć przyjemny chłód już po około minucie.
Miejsca jest baardzo, bardzo dużo. Myślę, że test dwu-metrowca przeszłaby pomyślnie.
Nie jest tak źle, aczkolwiek powyżej 140km/h, polecam zwiększyć głośność radia.
Jak poniżej - 0 awaryjności. W dodatku instalacja LPG pozwala na przejechanie 100km za okolo 20zł.
Nie wiem jak Mazda wypadała na tle konkurencji podczas opuszczania salonu, lecz teraz nic nie odbiega od normy.
Awaryjność - ZEROWA, nic nie musieliśmy jeszcze robić.
Awaryjność - ZEROWA, nic nie musieliśmy jeszcze robić.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.8 MZR 120KM 88kW [l/100km]

9,7