Ocena kierowcy - Mazda 6 I Kombi

Dawid, 5 lat temu
Silnik 2.0 MZR 147KM 108kW
Rok produkcji 2005
Mazda 6 I Kombi 2.0 MZR 147KM 108kW 2005-2008 - Oceń swoje auto
Jestem zadowolony z zakupu tego samochodu, oczywiście jak w każdym znajdą się jakieś mankamenty ale uważam, że nie ma samochodów idealnych. Ma wiele plusów, które naprawdę mogą skusić do ponownego zakupu tego samochodu. Auto użytkuje od dwóch lat, pojazd kupiłem z drugiej ręki. We własnym zakresie zamontowałem instalacje LPG gdyż dwulitrowa jednostka jest paliwożerna ale też czego sie spodziewać, to jednak dwa litry. O samym silniku nie mogę powiedzieć złego słowa. Reszta opinii poniżej:
Dwu litrowa jednostka posiada jeden minus - jest paliwożerna po za tym chodzi ladnie, cicho, ma naprawdę sporo mocy by uciągnąć nie ten wóz, rozrząd na łańcuchu który nie jest głośny. Uważam że to pancerna jednostka a do tego świetnie znosi instalacje LPG. Tak naprawdę prócz wymiany uszczelki pod pokrywą zaworów nie robiłem nic z silnikiem. Wielu twierdzi ze ten silnik pochłania olej - u mnie jest inaczej, od wymiany do wymiany przyjdzie dolać ze 100 ml nic więcej.
Skrzynia dobra choć mogła by być bardziej precyzyjna, po za tym ogólnie na plus.
Wielowahaczowe zawieszenie naprawdę dobrze znosi polskie drogi. Po dwóch latach jazdy zero luzów, styków i innych niepokojących odgłosów.
To największy mankament pojazdu, karoseria jest bardzo slaba. Nie ma sie do czarować, trzeba naprawdę o ten pojazd dbać bo rdza uwielbia prawię każdy element. Zabezpieczenie antykorozyjne to podstawa !

Pb - zużycie paliwa dla silnika 2.0 MZR 147KM 108kW [l/100km]

9,2