Ocena kierowcy - Mazda 6 I Kombi

mzebrows, 7 lat temu
Silnik 2.0 MZR 147KM 108kW
Rok produkcji 2007
Mazda 6 I Kombi 2.0 MZR 147KM 108kW 2005-2008 - Oceń swoje auto
Inne : Autko zaskoczyło mnie bardzo pozytywnie. Nie myślałem że pomiędzy 626 a 6 jest aż tak duża różnica.
Moja ocena jest na zasadzie porównania do mazdy 626. Ogólnie 6 jest bez porównania lepsza od 626. Ma wszystko to, czego w 626 brakowało. Lepiej przyspiesza, ma masę schowków, lepsze zawieszenie i jest cichsza. Między daszkami słonecznymi jest przesłona przed słońcem, jest podświetlanie drzwi i oddzielne podświetlenie dla pasażerów. I wiele wiele innych drobiazgów. Jedyne co było fajniejsze w 626 to wyższe zawieszenie.
147KM spokojnie wystarcza do tego autka. Bez porównania lepiej przyspiesza niż 115KM silnik z mazdy 626.
Biegi wchodzą naprawdę przyjemnie. Choć parę razy miałem problem z wrzuceniem jedynki lub wstecznego.Bez porównania lepiej niż w 626.
Zawieszenie nieporównywalnie lepsze niż w 626. Fajnie wybiera nierówności i ma się wrażenie, że jest się odseparowanym od dziur w drodze. Do tego fajne fotele, które dobrze trzymają na zakrętach.
Widoczność ok. Tak samo jak w 626.
W zasadzie ciężko się do czegoś doczepić. Masa schowków, których w 626 bardzo brakowało.
Bez zastrzeżeń. Bardzo przydatna funkcja odparowywania przedniej szyny.
Miejsca w sam raz. 6 jest trochę większa od 626.
W porównaniu do 626 to naprawdę jest cicho. Trochę słychać hałasy spod spodu auta i przy 140 już robi się głośnawo ale nie jest źle.
Tu jeszcze nic konkretnego nie mogę napisać.
Cena jak dla mnie rewelacyjna, bo m6 II generacji z tego samego rocznika kosztuje około 10tys więcej;)
Nie działa podświetlenie podsufitki przy otwieraniu drzwi. Oprócz tego raczej wszystko ok. Przy mocniejszym trzaśnięciu drzwiami potrafi zablokować się zamek w tylnych drzwiach.
Silnik podejrzanie dużo bierze oleju. Będzie trzeba się temu przyjrzeć.

LPG - zużycie paliwa dla silnika 2.0 MZR 147KM 108kW [l/100km]

10,5