: chociaż jest głośny, mało pali i daje przyjmność z jazdy.
Nie żałuję decyzji o zakupie auta. Jeśli bym z różnych przyczyn musiał kupić raz jeszcze kombi - to byłaby to Mazda 6. Jeśli miałbym kupić kolejny, drugi samochód - to na pewno Mazda. Myślę o MX-5.
Według mnie - Mazdy 6 na drogach za dużo nie ma, w kolorze niebieski metalik - to niemal perełka - bardziej się wrzuca w oczy niż jakieś lansowozy. Patrzę na kombi: Passaty, Toyoty, Mondeo - to nie to samo. Mazda jednak wyróżnia i daje tę satysfakcję z zakupu. Masz w końcu auto dla indywidualistów, a nie auto lepszego Repa z firmy farma lub banku.
Uśmiech się ciśnie na usta w momencie gdy auto od startu bez problemu wkręca się pod 7tys obrotów. I pewnie mogłoby dalej, ale dla bezpieczeństwa nie próbuje. Opinie na temat głośnego silnika (u mnie benzyna) są częściowo uzasadnione - mogli lepiej wyciszyć. Polecam olej 5W-60 i będzie ZNACZNIE lepiej. Spalanie - 7,1 l/100km dla średniej prędkości 85 km. Na trasie schodzę do 6,7 l/100 km. Miasto: 9,5 - 10,5 (tj. zakorkowana Wawa).
Pierwszy raz jak wsiadłem i zacząłem zmieniać biegi stwierdziłem, że sprzedawca chce mnie zrobic w bambuko i wciska mi auto z wymienioną lub uszkodzoną skrzynią biegów i sprzęgłem. Stety, niestety - ten model tak ma - dźwignia podobno działa na metalowych żyłkach (?). Whatever...Po ok. 1000 km można się przyzwyczaić. Do sprzęgła też. A po 5000 km - lepszej skrzyni sobie nie wyobrażam.
A co to? :)) O rzeczach, które się nigdy w Maździe nie psują, nie ma co pisać.
Mam 170 cm. Dla mnie Mazda jest skrojona. Wszystko bardzo dobrze widać. Dziecko na tylnej kanapie w foteliku też :)
fotele - doskonałe - od razu się czuć, że kombi dla rodziny, a fotel - dla kierowcy (+ silnik oczywiście). Przyjemność jazdy na zakrętach, dobrze trzyma. Wszystko w zasięgu ręki jak należy. Dla zainteresowanych - zakupiłem zestaw głośnomówiący Parrot, aby mieć wolne ręce w trakcie rozmowy.
Nie wiem co napisać...Nigdy mi szyby nie zaparowały, klima działa delikatnie, kataru nie mam :)
żona, fotelik, 1,5 roczne dziecko, torby podróżne - i nadal mają MNÓSTWO miejsca z tyłu. Kierowca - do 175 cm jest według mnie idealnie, dla 190 cm - robi się wąsko i nisko.
Mogło być lepiej - silnik słychać, przejeżdżając przez kałuże mam wrażenie, że podłoga się rozrywa i zaraz mi woda wpadnie do środka.
Miasto: 9,5 - 10,5 l (lato), zimą -12 l
Trasa: 6,7 l - 7,5 l (to ja), moja żona schodzi do 6,1 l / km (średnia ok. 70 km i spokojna jazda)
Dodam: silnik 140 KM
Przegląd: w Odyssey Mazda (Wawa) na 100 tys km - 1000 zł :)
Warte pieniędzy.
Mazdę w benzynie kupiłem tylko dlatego, że nie ma dużo forumowiczów wymieniających się opiniami o tanich częściach zamiennych, dobrych i złych serwisach i wszystkich urokach taniego auta w zakupie a drogiego w eksploatacji. Serwis - a co to takiego? :)
Nie stwierdzono, a wierzcie - w Warszawie drogi są do ........ Prawie jak w Łodzi.
- zużycie paliwa dla silnika 2.0 MZR 141KM 104kW