Ocena kierowcy - Mazda 6 I Hatchback

Greg, 12 lat temu
Silnik 2.0 MZR-CD 121KM 89kW
Rok produkcji 2005
Mazda 6 I Hatchback 2.0 MZR-CD 121KM 89kW 2002-2008 - Oceń swoje auto
Silnik : Zaskakująco dynamiczny i elastyczny.
Karoseria : korozja, niestety tylne nadkola wczśsniej czy później w tym modelu rdzewieją.
Samochód warty polecenia. Wygodny, dobrze wyposażony, nawet w najniższej wersji. We wnętrzu dobre materiały, całość dobrze pomyślana. Dynamiczny silnik Gdyby nie korozja, to nie byłoby się do czego przyczepić.
Kupując samochód z tą wersją silnika bałem się, że będzie miał za mało mocy - niesłusznie. Dynamiczna jednostka, żwawa nawet na 5tce, ładnie przyśpiesza, jak na disela całkiem elastyczna. Chodzi równo, ma przyjemy pomruk, pali \"na dotyk\".
Skrzynia jest precyzyjna i przyjemnie zestrojona. Nie ma się do czego przyczepić, ale też nie ma za co wychwalać.
Bardzo fajnie zestrojone zawieszenie, na tyle wygodne, żeby jeżdżenie po naszych drogach było przyjemne i na tyle twarde, żeby mieć pełną kontrolę nad pojazdem. Dla mnie w sam raz.
Wg mnie super, samochód był projektowany jeszcze przed erą małych okienek, więc zarówno do tyłu, jak i na boki jest ok. Lusterka są w sam raz.
Kabina jest zaprojektowana bardzo intuicyjnie, duże pokrętła i przyciski są intuicyjne w obsłudze i nie trzeba ich szukać podczas jazdy i odrywać wzroku od drogi. Jedynie włącznik awaryjnych mógłby być większy.
Automatyczna klimatyzacja działa bardzo sprawnie i \"inteligentnie\" jak przystało na samochód segmentu D.
Miejsca jest dużo, nawet jak na paroletni samochód. Zarówno dla kierowcy, jak pasażerów. Jedynie Ci posadzeni z tyłu mogą narzekać na miejsce na głowę, jeśli mają więcej niż 185cm wzrostu.
Mogłoby być lepiej. Nie jest jakoś super głośno, ale wygłuszenie kabiny jest na poziomie samochodów klasy compact... od segmentu D spodziewałbym się lepszej roboty.
Zużycie paliwa zaskakuje na plus. Przy normalnej jeździe w mieście nie wychodzę ponad 7l, w trasie, podczas normalnej jazdy, bez zabawy w eco-driving pali 6.5l. Można zejść niżej, ale po co :)
To paroletni samochód, więc jakieś pierdoły się zdarzają. Głównie elektronika, tu do wymiany jakiś czujnik, tam jakiś czujnik..,
Samochód przejechał 184 tysiące, mam pełną dokumentację z ASO, żadnych poważnych napraw, zwyczajne eksploatacyjne rzeczy.

On - zużycie paliwa dla silnika 2.0 MZR-CD 121KM 89kW [l/100km]

6,3