Ocena kierowcy - Mazda 6 I Hatchback

emilencja, 16 lat temu
Silnik 2.0 MZR-CD 121KM 89kW
Rok produkcji 2003
Mazda 6 I Hatchback 2.0 MZR-CD 121KM 89kW 2002-2008 - Oceń swoje auto
Zawieszenie : Aż się boję sprawdzać jakie są granice jego możliwości.
Układ elektryczny : Czujnik airbag w fotelu - naprawa 10 zl.
Układ elektryczny : Silniczek regulacji wysokości światel - naprawa 250 zl.
Auto jest piękne, z agresywną nutą. Jak do niego wsiadam, to mi się automatycznie włącza uśmiech. No po prostu Madzia jest świetną kumpelą.
Choć mam najsłabszy motor w Madzi 6 (121KM), autko radzi sobie świetnie. Dobrze rozłożony moment obrotowy robi swoje, także na wyższych biegach. Przy wyprzedzaniu na V biegu przyjemnie elastyczny. Silnik pracuje kulturalnie. Przy 120000 trzeba zrobić przegląd (pasek i regulacja zaworów - ok 2000 zł) i po tym to już zupełnie bajka.
Przyjemne krótki i precyzyjny skok lewarka, no i dość krótkie przełożenia - jak to diesel. Przy dynamicznej jeździe trzeba trochę powachlować. Przy zimnym silniku czasami delikatnie haczy wsteczny, to przypadłość najstarszych roczników. Ja się przyzwyczaiłem.
Fantastico & orgasmico! To auto tak dobrze się prowadzi, że łatwo się czasami zagalopować :-) Fantastyczne trzymanie w zakrętach. Dobrze wybiera nierówności, choć nie jest miękki, więc czasami trochę potrzęsie. Odwdzięcza się natomiast długowiecznością. Przy szerokich oponach lubi sobie pomyszkować w koleinach, ale to normalka. Malutki minusik za lekkie ściąganie w prawo (najstarsze modele). Można wymienić ... (zapomniałem jak to się nazywa) i wtedy przestaje ściągać, ale tak mi to nie przeszkadza, że olałem sprawę.
Jedyny minus to widoczność wstecz. Lusterka boczne pomagają trochę, ale przez tylną szybę nie widać zbyt wiele. Za to ma się piękny kuper... tzn. kufer.
Ktoś kiedyś napisał, że jedyne co mu nie pasuje to zbyt dużo informacji na wyświetlaczu. Nie pamiętam jaki miał kolor włosów i czy był kobieta (przepraszam większość pań), ale moim zdaniem ergonomia na medal. I do tego całkiem estetyczna.
Nie jeździłem w zimie, ale w lecie klima spokojnie sobie radzi z przestronnym wnętrzem. Wszystko daje się świetnie ustawić.
Z przodu do dyspozycji jest duży areał, z tylu... chyba jeszcze większy. 1000 km w 4 osoby z jednym przystankiem na odprowadzenie płynów... i na miejscu wszyscy poszli na całonocna imprezkę.
Zależy co kto lubi. Ja lubię jak mi mruczy dieselek, a jak sie znudzi to Bose świetnie go maskuje. Jedyna wyczuwalna różnica (porównywałem do Vectry i Mondeo) to przedział 80-100 km/h, ale i to raczej zauważalne dla melomanów. W pozostałych przedziałach bardzo podobnie.
Zużycie paliwa - podałem w tabelce. Naprawy, jak się znajdzie dobry warsztat (ja już taki mam, polecam poszukać na forach), to ceny są porównywalne do innych aut tej klasy. Ostatnio zrobiłem pełny przegląd (pasek, napinacz, regulacja zaworów, olej, filtry, klima) - 2500 zł. Czy to dużo czy mało? Poza tym nic nawet nie skrzypnie.
Biorąc pod uwagę niską awaryjność i przeciętną cenę części - M6 to dobry wybór.
Jedyną rzeczą, która mi się stała to czujnik do Airbagów w fotelu. Naprawa w serwisie - ok 1000 zł. Workaround znaleziony na forum mazdy - 10 zł. Poza tym żadnych usterek. Nawet nic nie skrzypnie.
Nie zanotowałem.

On - zużycie paliwa dla silnika 2.0 MZR-CD 121KM 89kW [l/100km]