nie ma samochodów idealnych. podstawą jest kupić pojazd dla siebie dopasowany. poszukując mazdy 6 nie należy ograniczać się do naszego rynku. lepiej dopłacić i kupić pewny egzemplarz, a ta dopłata zwróci się szybciej niż się wydaje. wersje po lifcie są rzeczywiście lepiej dopracowane(blacharka).
90% jazdy tym autem to miasto i ten silnik jest w 100% wystarczający. jest elastyczny nawet z włączoną klimą. pracuje bardzo cicho. pamiętać należy o częstej wymianie oleju najlepiej oryginał. trasa do 140 jest super powyżej zaczyna go słychać ale dalej daje rade.
wsteczny czasem haczy ale poza tym bez uwag. pracuje poprawnie i lekko. przełożenia też są dobre - 3 bieg idealny do wyprzedzania w każdych warunkach. na trasie czasem brakuje 6.
i tutaj jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. wielowahaczowe zawieszenie jak na chwilę obecną jest bezobsługowe. jak dla mnie idealna charakterystyka. nie ma mowy o bujaniu. komfort wystarczający.
ja tam wszystko widzę.
oprócz komputera wyświetlanego w miejsce zegarka i na odwrót wszystko jest na swoim miejscu.
grzeje i chłodzi jak powinno
185 wzrostu ja. żona 167 i oboje bez problemu znajdujemy miejsce za kierownicą wyłącznie przy pomocy regulacji góra - dół :) fotele wygodne. z tyłu da się podróżować bez problemu na długich trasach.
do 140 jest cicho i przyjemnie. powyżej robi się głośniej - żona się drze więc nie szalejemy co by było bezpiecznie i wszyscy zawsze w komplecie dojechali z pkt. a do pkt. b
to jest niezawodny samochód. wydajemy tylko na paliwo i części eksploatacyjne.
5 lat bezawaryjnej jazdy i na tym koniec opisu.
przy 100 tys przebiegu trzeba było przeczyścić przepustnicę. mechanik stwierdził że jest pierwszym który to rozkręcał " panie dziewica powiedział z dziwnym uśmiechem"
brak - przez 5 lat. odpukać...
- zużycie paliwa dla silnika 1.8 MZR 120KM 88kW