Mazdę 6 1.8 polecam tym którzy potrzebują dużego, funkcjonalnego i ekonomicznego auta. Dodatkowo jest to wg mnie jedno z ładniejszych aut w swojej klasie.
Silnik nie powala mocą, ale za to jest w miarę ekonomiczny. Podczas wyprzedzania na trasie jest ok. Pracuje bez zarzutu.
Sprzynia precyzyjna, biegi wchodzą bez problemu. Przydałby się 6 bieg.
Swietnie trzyma w zakrętach przy szybkim ich pokonywaniu. Po roku użytkowania na polskich drogach nic nie stuka w zawieszeniu.
Widoczność do przodu OK, podczas cofania trudno wyczyć auto. Przydałyby się czujniki cofania.
Wszystko na swoim miejscu. Dobrze spasowane.
Klimatycazja w gorące dni sprawuje się znakomicie. W zimie nagrzewa się też dosyć szybko. Czasami w deszczowe dni trzeba używać klimatyzacji, żeby pozbyć się pary z szyby, zwykły nawiew nie daje rady.
Spora przestrzeń z przodu, jak i z tyłu dla pasażerów. Do tego pojemny bagażnik - spokojnie pakuję całą rodzinkę na dłuższe wyjazdy.
Powyżej 110- 120 robi sie trochę glośno, bardziej slychać szum powietrza, opony niz silnik.
Przeważnie jeżdzę w trasie stosunek trasy do miasta 80/20.
W trasie nie szaleję - do 120km/h. Wtedyspalanie mam do 7 l/100km. W mieście jest to ok 10L.
Można kupić taniej auto innej marki o podobnych parametrach, jednak zalety Mazdy przekonują, aby dorzucić trochę kasy i cieszyć się z użytkowania tego samochodu.
Po roku użytkowania zero problemów, oby tak dalej.
Jak do tej pory brak usterek, przeczyściłem jedynie przepustnicę, bo zacinal się pedał gazu.
- zużycie paliwa dla silnika 1.8 MZR 120KM 88kW