Ocena kierowcy - Mazda 5 I

Silentman, 14 lat temu
Silnik 2.0 MZR-CD 143KM 105kW
Rok produkcji 2006
Mazda 5 I 2.0 MZR-CD 143KM 105kW 2005-2010 - Oceń swoje auto
Silnik : Dynamiczny i elastyczny, przy tym naprawdę mało pali.
Silnik : Dziwne wibracje (rozgrzany silnik długo w korku).
Inne : Ciche \"cykanie\" podczas obrotu koła - mimo prób mechanicy rozłożyli ręce.
Czasem (raz na kilka tygodni) wpada w dziwne wibracje - szczególnie gdy stoi w korkach. Nikt w serwisie nie potrafił mi tego wyjaśnić - standardowa odpowiedź \"taka jego uroda\" :-(. Ale ogólnie bardzo w porządku -
Ogónie super - problemy czasem na 1 i 2. Oprócz tego nie ma problemu z nagłą redukcją np. z 6 na 3.
Bez żadnych zarzutów - w ogóle nie czuć zakrętów, nawet przy prędkościach ponad 100 km/h.
Z tyłu nie za dobrze - czujniki cofania niezbędne! Przód ok.
W sumie ok.
Słaby nawiew na tylne rzędzy siedzeń. Z przodu świetnie - dla kierowcy wystarczy :-)
Dużo miejsca - ale rochę za mało schowków (VW to nie jest). Trzeba jednak przyznać, że fotele są wygodne i nawet w 7 osób podróżuje się naprawdę wygodnie.
W sumie bardzo cicho - wrażenie psują sporadyczne dziwne wibracje silnika, o których wspominałem na początku.
Zużycie paliwa takie, jakiego sie spodziewałem - czyli ok. Natomiast części drogie - na szczęście coraz więcej na allegro :-). Serwis wręcz zabija cennikiem - przykład: roleta do bagażnika ok. 2000 zł (!) - na allegro dostałem taka w super stanie za 350. Na szczęscie się nie psuje (zrobione na razie trochę ponad 10 000 km).
W porównaniu np. z VW naprawdę dobra cena.
Czase słychać jakieś cykania i zgrzyty - to jednak nie jest nowe auto (3 lata). Ale generalnie ok.
Odpukać - na razie rewelacja.

On - zużycie paliwa dla silnika 2.0 MZR-CD 143KM 105kW [l/100km]

6,9