Ocena kierowcy - Mazda 5 I

Okres użytkowania: 1 rok
Mazda 5 I 1.8 MZR 115KM 85kW 2005-2010 - Oceń swoje auto
Układ hamulcowy : Naprawdę bardzo dobre hamulce
Karoseria : Skrzypi przenia szyba
Układ elektryczny : Awaria zamka w tylnych drzwiach i przełącznik opuszczający/podnoszący szybę w drzwiach przednich
Wybrałem to auto dla tego, że mieszkam zagranicą i potrzebuję dużego i pakownego wozu:) którym mogę pewnie i bez niespodzianek przejechać 1500km na jeden raz. Generalnie jestem zadowolony, na długie trasy idealna, świetne bocznie przesuwane drzwi tylne, bagażnik mógłby być większy.
Silnik jak na tę masę pojazdu wystarczający do normalnej jazdy, nie jest może demonem prędkości i elastyczności, ale w górnych zakresach obrotów autko ładnie przyśpiesza. Przy maksymalnym obciążeniu i klimatyzacji traci na wigorze.
Nie mam zastrzeżeń, czasami tylko wsteczny trzeba wciskać 2 razy, brakuje 6 biegu.
Przy przejeżdżaniu poprzecznych nierówności słychać zawieszenie, na zakrętach nie wychyla się zbytnio (a mieszkam w górkach) i pewnie się prowadzi. Niestety nie mam ESP w standardzie, a bardzo by się przydał.
Tu nie ma się do czego przyczepić, no chyba że umiejscowienie lusterka wstecznego na przedniej szybie - trochę za nisko, potrafi zasłaniać drogę, szczególnie na ostrych zakrętach gdy musimy patrzeć pod górę. Duże lusterka boczne znacznie poprawiają widoczność do tyłu.
Wszystko na swoim miejscu, obsługa naprawdę intuicyjna, nawet nie czytałem instrukcji obsługi. Przełączniki na swoim miejscu.
W zimie nagrzewa się szybko, latem, mimo dużej przedniej szyby, automatyczna klimatyzacja chłodzi wnętrze bez problemów.
Z przodu OK, z tyłu komfortowo podróżuje 2 osoby (raz wsiadła trójka pasażerów w tym jeden baaardzo pokaźnej postury i po prostu było ciasno:) Generalnie jeździmy autem we dwójkę, z żoną i dla nas jest wystarczająco miejsca:) Bagażnik ma około 430 litrów, mogłoby być lepiej.
do 140 km/h w aucie jest cicho, powyżej słychać już szum powietrza. Dźwięk silnika bez wyrazu.
No tu trochę gorzej, nigdy nie udało mi się zejść poniżej 8 litrów na setkę (nawet na trasie), na codzień jeżdżę cały czas po górach i serpentynach - auto musi palić. spalanie max. 10,8 na setkę w zimie. Z drugiej strony nie ma się co dziwić, takie auto nie będzie paliło 5 litrów:)
Elegancko.
No tu trochę gorzej: co jakiś czas blokuje mi się system auto-down (czy jak tam się to nazywa) przedniej prawej szybie (zawszę się jednak podnosi i opuszcza, tylko nie zawsze po jednym naciśnięciu przełącznika), zamek w tylnych prawych drzwiach raz się otwiera a raz nie i muszę to robić ręcznie:), strasznie skrzypi w miejscu mocowania przednie szyby do karoserii (muszę to potraktować silikonem). Niby drobiazgi, ale mnie wkurzają:)
Zero usterek jak na razie. Na razie raz tylko zmieniałem olej (co 15tyś km - poprzedni właściciel też robił to regularnie) i tyle. Lać paliwo i jechać, a niezawodne auto jest mi potrzebne (często robię trasy po 1500 km) - można na tym aucie polegać.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.8 MZR 115KM 85kW [l/100km]

9,2