Ocena kierowcy - Mazda 323 VI F

radekko, 16 lat temu
Silnik 2.0 DiTD 101KM 74kW
Rok produkcji 2001
Mazda 323 VI F 2.0 DiTD 101KM 74kW 2000-2003 - Oceń swoje auto
Układ hamulcowy : Bałem sie trudnych do wyczucia \"żyletkowych\" hamulców a dostałem super precyzyjny system hamowania z szerokim zakresem sił hamowania.
Samochód prawie idealny, niezła linia, bez ekstrawagancji ale z miłym dla oka przodem. Do tego pewnie się prowadzi i nie męczy kierowcy a już tym bardziej pasażerów. Da się lubić a nawet pokochać.
To diesel, więc nieco głośny, jednak daleko mu do niemieckich klekotów. Mile mnie zaskoczył mój pierwszy diesel.
Troche brakuje elastyczności na 4 i 5 biegu ale może to teżwynikać z szybkiego przyspieszania ;-) Biegi whodzą niemal bezdotykowo. Idealnie wręcz.
To naprawde świetnie się prowadzi, sama przyjemność i zero zmęczenia.
Tył nienajlepiej, no ale teżnie najgorzej.
Wszystko pod ręką ale jest kilka minusów. Sposób uruchamiania natrysku na tylną szybę jest nieco kłopotliwy, zwłaszcza, że jest to funkcja często używana zimą i jesienią. Brakuje troche regulacji kierownicy w poziomie, no ale mowimy tu już o luksusikach.
Przednia szyba mogłaby być lepiej ogrzewana. Przy większych mrozach i opadach śniegu wycieraczki ulegają oblodzeniu. Nie miałem tego w kadecie, pierwszy poważniejszy \"zonk\" tego autka.
Jest naprawde szeroki i to czuć. Pasażerom też można pozazdrościć, patrzą na kierowce z wysoka.
Drzwi mogły by być lepiej wyciszone.
Diesel jest naprawde oszczędny. No może nie jak włoskie multijety czy male niemieckie TDI, no ale 101 koni musi coś pić. W cyklu mieszanym zimą 6.5l wystarczy w zupełności.
Zawsze mogło by być taniej.

On - zużycie paliwa dla silnika 2.0 DiTD 101KM 74kW [l/100km]

6,0