Ocena kierowcy - Mazda 323 VI F

grzesiek0905, 11 lat temu
Silnik 1.5 16V 88KM 65kW
Rok produkcji 1999
Mazda 323 VI F 1.5 16V 88KM 65kW 1998-2001 - Oceń swoje auto
Silnik : Przede wszystkim oszczedny, bezawaryjny, dosc zwawy zwlaszcza w ruchu miesjkim, co prawda zwawy jest tylko na wysokich obrotach ale przy tak niskim spalaniu mozna czasami ,,przycisnac\".
Karoseria : Szybko koroduje wszystko co tylko moze korodowac
Zawieszenie : Malo komfortowe na nierownosciach
Układ hamulcowy : Nie wiem jak jest u innych mazd323f ale w mojej hamulce jeszcze calkiem dobre a caly czas slychac tarcie
Samochod bardzo przestronny jak na samochod tej klasy z tych lat. Malo awaryjny, godny polecenia, sylwetka moze nie zachwyca kogos kto lubi sportowe auta, ale jak na rodzinny samochod to moze byc.
Malo elastyczny i troche za niski moment obrotowy, ale ogólnie nie ma co narzekac, przy wysokich obrotach zwlaszcza powyzej 3500obr/min calkiem niezle sobie ten silnik radzi z tym nadwoziem. Maly apetyt na olej, bo na 5tys km do stanu po wymianie oleju brakowalo jakies 100-150ml.
Skrzynia pracuje troche ,,szorstko\" ale nie zgrzyta poza wstecznym ktory jest zreszta niesynchronizowany i nie wiedziec czemu w wiekszosci japoncow z tych lat juz tak jest ze czasami ciezko wchodzi i czasami lekko zazgrzyta.
Uklad kierowniczy pracuje dosc precyzyjnie i dosc sztywno na trasie co jest plusem, zawieszenie troche za twarde na nierownosciach ale na trasie za to pewnie sie prowadzi.
Widocznosc jest ok, nie ma jakis ograniczen, poza slupkami przedniej szyby, ale to jest normalne tym bardziej ze nie trzeba sie wychylac tylko lekko glowa wystarczy ruszyc zeby zobazcyc co za slupkiem. A do tylu widocznosc jest bardzo dobra bez najmniejszych zastrzezen.
Wszystko jest pod reka choc duzo tego nie ma. Tu nie mam wiecej nic do dodania.
Ogrzewanie w zime jak najbardziej jest ok, szybko sie nagrzewa. Latem za to troche ciezej jest wywietrzyc upalne suche powietrze mimo wlaczonej klimy, ale po otworzeniu szyb i wlaczeniu klimy jest dosyc dobrze. Oczywiscie po paru minutach juz tylko klima a szyby zamkniete.
Dla kierowcy jest miejsca wystarczajaco, moze dlatego ze ja wysoki nie jestem bo tylko mam 174cm, ale jezdzil nim moj ojciec 180cm i tez nie narzekal. A z tylu jak na tak niepozorny maly samochod to jest bardzo duzo miejsca.
Wyciszenie oczywiscie jak zawsze mogloby byc lepiej, troche za bardzo do kabiny dostaja sie odglosy z zewnatrz, czy to wietr czy opony, choc najbardziej to wlasnie wiatr, silnik nie najglosniej chodzi ale tez moglby byc jeszcze o drobine ciszej. Poza tym ze gdy jest wiatr na dworze to troche dokucza to nie mam wiekszych zastrzezen.
Miasto 9.5l/100km lpg, mieszany tryb to ok 8.0l/100km lpg i trasa rewelacja bo z pelnym bagaznikiem i czterema osobami w kabinie spalil jedyne 6.6l/100km lpg.
Nie wiem jakie sa ceny i obym jak najpozniej sie dowiedzial, bo narazie to tylko rozrzad, plyny i siwice wymienilem w maździe no i jeszcze ten pasek pod pokrywa zaworow, ale mysle ze jest nie drogo skoro za ten pasek z wymiana zaplacilem 90zl a za wymiane kompletnego rozrzadu cos kolo 550zl.
Raz tylko musialem wymienic uszczelke pod pokrywa zaworów i to chyba tyle.
Nie bylo zadnych powaznych zastrzezen i oby tak dalej.

LPG - zużycie paliwa dla silnika 1.5 16V 88KM 65kW [l/100km]

8,0