Ocena kierowcy - Mazda 323 VI F

GL, 14 lat temu
Silnik 1.3 16V 73KM 54kW
Rok produkcji 1998
Mazda 323 VI F 1.3 16V 73KM 54kW 1998-2003 - Oceń swoje auto
Świetny samochód. Polecam osobom, które się nad nim zastanawiają. Nawet starsze roczniki - a 11-letnie auto młodym nie jest;) spisują się świetnie.
Pozytywne zaskoczenie. Słyszałam wiele o silnikach Mazdy, jednak na własnej skórze widzę, że wcale nie są przereklamowane.
Bardzo elastyczna. Bardzo bardzo. Widziałam już osobę, która jechała tym autem i zatrzymywała się przed światłami - jakieś 5-6 tys. obrotów i ruszyła bez redukcji z trójki. Nie spotkałam się z czymś takim nigdy. Nawet Yarisy z dieslem wymiękają. Jeśli chodzi o luzy w dźwigni zmiany biegów - zero. Samochód już mimo wszystko swoje lata ma, a przekładnia działa jak nowa.
Nie narzekam, ale nic mnie nie zadziwiło. Ot - spokojna praca, bez emocji, ale i bezawaryjna. Więcej od samochodu nie potrzebuję.
Kolejne zaskoczenie. Przednie słupki są takie, jakby ich nie było.
W porządku. Wszystko pod ręką, układ jak trzeba - najpotrzebniejsze rzeczy są na skinienie palcem, a np. włączniki halogenów przeciwmgłowych pod kierownicą. Wszystko z sensem i bez zbędnego szukania.
W porządku, ale bez sensacji. Klimatyzacja wymaga niestety częstszego czyszczenia niż w innych autach. Jednak jak dotąd jest bezawaryjna - 11,5 miesiąca za mną.
Świetnie. Nie spodziewałam się takiej przestrzeni w aucie z klasy C. Spokojnie przestrzeń - zwłaszcza z tyłu - można porównać do Passata.
Trzeba się przyzwyczaić. Kolega jak wsiadł ze mną, stwierdził, że czuje się, jakby wsiadł do diesla. Na dziurach brzęczy jednak wszystko mimo, że nie ma nigdzie luzów.
Zużycie w porządku. Jak dla mnie jedyną wadą tego samochodu są drogie części. Jeśli ktoś korzysta z ASO, może pójść z torbami.
Super! Za taką kasę w życiu nie kupi się lepszego samochodu.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.3 16V 73KM 54kW [l/100km]

7,4