Ocena kierowcy - Mazda 323 VI F

Rok produkcji 1999
Okres użytkowania: 1 rok
Mazda 323 VI F 1.3 16V 73KM 54kW 1998-2003 - Oceń swoje auto
Nie kupiłby ponownie
pod wieloma względami autko na plus! Dobrze zagospodarowana przestrzeń, ergonomia; trochę razi (przed liftem) plastikowe wykończenie. silnik 1.3 - porażka, ani mocy ani ekonomiczności niestety... Gdyby nie to, byłoby akurat w sam raz średnio małym, samochodzikiem do jazdy miejskiej i małych tras dla 2-4 os.
1.3 to zdecydowanie za mało jak na takie autko. Można co prawda pokręcić po obrotach i wtedy pokazuje się pazurek, ale jednocześnie spalanie wzrasta do rozmiarów większych braci. 2 osoby + 3\\4 bagażnika i przy wyprzedzaniu (80-130km\\h) jest lekki stres:( W zamian emerycka jazda rekompensuje się spalaniem 7l\\100km po trasie. Elastyczność polega na częstej zmianie biegów bo inaczej nici z mocy.
Fajny, krótki drążek umożliwia szybką zmianę biegów, a to jest koniecznie, gdyż autko ma bardzo krótkie przełożenia i trzeba trochę powachlować:( Biegi wchodzą lekko, nie ma problemów ze znalezieniem \"kiedy łapie\", jedynie wsteczny wchodzi z lekkim oporem.
dość precyzyjny, w zakrętach to kierowca prowadzi a nie auto (nie mówie o zakręcie 90 stopni przy 130km\\h - to nie \"need for speed\"), Mógłb być większy skręt, ale i tak jest dość spory. Zawieszenie - ani miękkie ani sztywne, w sam raz, lecz po Wrocławskich drogach czeka wymiana łączników stabilizatorów.
Z przodu i na boki jak dla mnie idealna. Z tyłu dość wysoka szyba nieco utrudnia widocznośc, ale to w końcu dużo zależy od kierowcy, do jazdy w sam raz.
Rozłożenie przycisków, kierownicy, foteli, schowków, przestrzeni bardzo dobra. Praktycznie nie mam zastrzeżeń. Bagażnik z przesuwaną tylną kanapą jest całkiem fajną i przydatną sprawą. Choć albo 2os + duży bagażnik lub 4 os i niestety mały bagażnik.
przy tegorocznych (2010) mrozach kilka min i nagrzewnica dawała już pełną parą:) klimatyzacja również bardzo szybko chłodzi. Wyloty nawiewów proporcjonalnie i dobrze rozłożone, więc każdy może sobie dostosować co i w jakim stopniu ma grzać\\chłodzić.
Kierowca, pasażer obok kierowcy - sporo miejsca, niezłe możliwości regulacji foteli (brak u kierowcy ustawienia lędźwiowego odcinka). Choć zaznaczam że raczej wielkoludem nie jestem, choć w maluchu się nie mieszcze;) Pasażerowie z tyłu siedzą dośc wysoko, przez co kierowca ma ograniczone pole widzenia przez lusterko, ale miejsca mają sporo. Autko dla max 4 osób jeśli chcą podróżować w jakiś warunkach.
do 80km\\h całkiem przyjemnie i spokojnie, powyżej tragedia - brak wygłuszenia komory silnika, drzwi to sama blacha jak również pozostała część samochodu - robią swoje. Choć pare prostych zabiegów poczynionych przy zakładaniu car-audio znacznie uprzyjemniły głośność we wnętrzu (czyli częściowe wygłuszenie auta) i przyejmność z jazdy.
trasa - ok 7l\\100km miasto - 8.5l\\100km (ale przy sporych mrozach o ostrej wielkomiejskiej jeździe dochodziło do 11l\\100km) cykl mieszany 50% miasto, 50% trasa 9l\\100km wszystko wg komputerka pokładowego oraz własnych wyliczeń. Jednym zdaniem - dośc cienko jak na tą pojemność.
Przy cenie za którą kupiłem auto (10 000 z rejestracją bo sprowadzane), z wyposażeniem jakim mam (exclusive)i stanie technicznym prawie salonowym, myślę że było warto.
łaczniki stabilizatorów co jakiś czas musze pozmieniać (niestety zasługa polskich \"wspaniałych\" dróg), choć zawieszenie póki co od nowości nie ruszane. Inne rzeczy typu aku, wycieraczki itd jak w każdym aucie i nie od samej marki pojazdu zależne.
do przebiegu 130 000 km brak, a tyle mam póki co.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.3 16V 73KM 54kW [l/100km]

8,6