Ocena kierowcy - Mazda 323 V F

Silnik 1.5 i 16V 88KM 65kW
Rok produkcji 1995
Okres użytkowania: 1 rok
Mazda 323 V F 1.5 i 16V 88KM 65kW 1994-1998 - Oceń swoje auto
Autko godne polecenia dla ludzi młodych i nie za wysokich-gdyby nie to, że więcej jeżdżę w trasę, przez co potrzebuję większego autka (no i te plastiki)-na pewno bym nie sprzedał.
Jak na pojemność 1500 to uważam za całkiem przyzwoite, choć przy prędkości 90-100 km/h w trasie ciężko się zbiera. Ale to przecież 1500!!!
Skrzynia chodzi elegancko, choć jest problem ze wstecznym-czasem trzeba poprostu wrzucić najpierw inny bieg, a dopiero później wsteczny-ten typ tak MA.
Jeżeli chodzi o trzymanie się drogi to rewelka, jeżeli zaś chodzi o jazdę po naszych dziurawych drogach to w/g mnie tragedia-auto jest sztywne więc plastiki skrzypią zarówno w środku jak i w bagażniku. Musiałem wymienić 4 łączniki i 2 amorki-ale to wina naszych dróg!!!
Da się przeżyć-kwestia przyzwyczajenia, gdyż się nisko siedzi.
He he-nie ma chyba kogoś takiego, kto powie, że 323F jest brzydka-JEST POPROSTU ŚLICZNA i OPŁYWOWA!!!
Nawiew na przód jest całkowicie ok ale na szyby boczne mógłby być lepszy, a poza tym to autko się szybko nagrzewa.
Nie jest źle-miejsca wystarczająco, tylko malutki problem z wsiadaniem i wysiadaniem-zwłaszcza przód-coś za coś!
Dla mnie bomba-na wolnych obrotach to trzeba patrzeć na kontrolki, czy świecą bo silnika nie słychać wogle. Przy szybszej jeździe 130-140 miłe mruczenie. Za to denerwujący (przynajmniej mnie) szum pochodzący z bocznych drzwi-brak ramek w szybach. TEN TYP TAK MA!!!
110 km/h w trasie bez szaleństw: 6 l/100 km. przy normalnej jeździe, tzn. 120-140 km/h z redukcją jak trzeba do trójki: 7,5 l/100. W mieście to myślę że 10l to nie problem-uważem, że jest super!!!
Części-wcześniej miałem opla i ceny bardzo podobne, no może do mazdy ciut droższe, ale za to rzadziej trzeba wymieniać-POLECAM!!!
Skrzypiące plastiki i stukające łączniki ale to wina naszych dziurawych dróg.
Lać i jeździć.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.5 i 16V 88KM 65kW [l/100km]