Ocena kierowcy - Mazda 323 IV F

lukasz@domowy.net, 21 lat temu
Silnik 1.8 16V GT 128KM 94kW
Rok produkcji 1992
Mazda 323 IV F 1.8 16V GT 128KM 94kW 1989-1993 - Oceń swoje auto
w sumie dałbym ocenę 4,5 za całokształt ale nie ma takiej opcji, polecam auto każdemu kto chce poznać czystą przyjemność jazdy za stosunkowo niewysoką cenę, jak na dziesięcioletni wóz byłem mile zaskoczony jego jakością, osiągami itp. nie ma nawet co porównywać z autami zachodnimi
silnik potrzebuje wysokich obrotów ale i tak daje dużo frajdy, jak na tą moc niezłe osiągi, wysoki moment obrotowy
trochę za krótki 1 bieg
nieżle się trzyma drogi a jak dla mnie mógłby być nawet trochę twardszy
tylne słupki ograniczają widoczność ale coś za coś - w tych wozach liczy się wygląd
nie narzekam, wszystko pod ręką, za malo schowków
w zimie nawet szybko się nagrzewa, w czasie deszczu szybko parują szyby, które tak szybko nie chcą potem odparować ale w sumie nie ma co narzekać, plus - nawiew na nogi pasażerów
przestrzeń dla kierowcy bardzo dobra, pasażerowie z tyłu mogą trochę ponarzekać na ilość miejsca na nogi z tyłu jak z przodu usiądą wysokie osoby
generalnie w porządku, w porównaniu z innymi samochodami tej klasy w podobnym wieku dobre, nic się nie tłucze i za mocno nie skrzypi ale to zależy pewnie też od przebiegu, silnik staje donośny około 4.000 obr.
przy sokojnej (tatusiowej) jeździe zupełnie dobrze, problem w tym, że to auto nie pozwala spokojnie jeździć ale mimo wszystko w porządku, dokładnie nie sprawdzałem ale w moieście więcej niż 11 l nie powinień łyknąć (no chyba że rzecz dzieje się zimą :-)) )
nie mogę narzekać, jeżdżę tym autem już prawie 2 lata i z niczym nie miałem problemów, no może z chłodnicą którą musiałem kleić, ale to ponoć typowe dla tego modelu, tylko materiały eksploatacyjne
tak jak wyżej
Mazda 323 IV F