Ocena kierowcy - Mazda 323 IV F

Student, 17 lat temu
Silnik 1.6 16V 88KM 65kW
Rok produkcji 1993
Mazda 323 IV F 1.6 16V 88KM 65kW 1991-1994 - Oceń swoje auto
Jest to ciekawy samochod.Najlepiej wyglada w czerwieni:)Aspiruje do auta sportowego i udaje mu sie to nawet.Doskonale sportowe prowadzenie.Ciezko go dojsc na zakretach.Poza tym bezawaryjny.Najwieksza wada ktora usunolem to te okropne pomaranczowe kierunkowskazy z tylu.U mnie sa czerwoe znacznie lepiej sie prezentuja.(Po glowie chodzi mi jednak ostatnio mx3 z V6:P).Polecam wszystkim mlodym ludziom, ktorych irytuja kierowcy starych bemkowych trojek!Doskonala alternatywa
Silnik zaskakuje swoimi osiagami.Po mimo nie wielkiej mocy jest dynamiczny ale na wysokich obrotach.Osiagi porownywalne z Calibra 8v.Potrafi odstawic wiele mocniejszych teoretycznie aut.Wada jest to ze silnik zle radzi sobie z obciazonym samochodem.Caly temperament gdzies gasnie :)Wybralbym jednak silnik 1.8. Odradzam 1.6 na gazniku.
Mysle ze to wlasnie dzieki skrzyni ten silnik tak dobrze pcha to auto.Posiada stosunkowo krotkie przelozenia.Skrzynia jest precyzyjna.Prawda jest ten bieg wsteczny:) czasem sie zacina..
Dałem 5 gwiazdek.Rewelacyjnie trzyma sie drogi.Lubie bardzo ostro wchodzic nim w zakrety(uwaga na mokra nawierzchnie)Kola nawet nie piszcza.Poza tym nie przechyla sie na zakretach.
Widocznosc jest stosunkowo dobra.Gorzej gdy wyjerzdzamy tylem na zatloczona ulice.Duzy tylny slupek skutecznie ogranicza widocznosc.
Wyposazenie nie jest zbyt bogate.Stad nie ma tutaj duzej ilosci przyciskow.Jednak te ktore sa rozmieszczone sa wzorcowo.Podoba mi sie ogolnie wnetrze tego auta.
Czysty filtr skutecznie przeciwdziala parowaniu szyb. Auto nagrzewa sie szybko...typowe dla japonczykow.
Nie oferuje zbyt duzej ilosci miejsca pasazerów z tylu.Dla mnie bez roznicy bo jerzdze glownie sam.Z przodu wystarczajaco
Auto jest glosne nie ukrywajmy tego.Po mimo ze mam wymieniony caly uklad wydechowy.Mnie sie podoba.
Nie jest autem ekonomicnym.Jak na 1.6 pali duzo.
To ogromny atut tego auta!Nie wiem czemu cena na rynku plasuje sie dosc nisko.Jednak bije na glowe takie auta jak golf 2/3(moze z wtjatkiem vr6:P) czy BMW 316.Bedac od nich czesto tanszym.
W zasadzie nic powaznego sie nie dzialo.Wymieniam tylko materialy eksploatacyjne.
Brak jakich kolwiek.

LPG - zużycie paliwa dla silnika 1.6 16V 88KM 65kW [l/100km]