Ocena kierowcy - Mazda 323 IV BG

Rok produkcji 1990
Okres użytkowania: 1 rok
Mazda 323 IV BG 1.6 84KM 62kW 1989-1991 - Oceń swoje auto
Silnik : całkiem żwawy
Dynamiczne, tanie, bezawaryjne, całkiem ładne auto, polecam każdemu z czystym sumieniem.
Kultura pracy może nie jest najlepsza bo to już starsze auto, powyżej 120 robi się głośno ale mi to nie przeszkadza, elastyczność jest super, mogę jechać spokojnie 40km/h na 5 biegu i się nie dławi, a nawet poniżej 30kmh jechałem i też się nie dławił ale trochę trwało zanim się rozpędził. Do 100km/h rozpędza się w jakieś 11s bardzo dobry wynik jak na 84KM.
krótkie, precyzyjne skoki czyli tak jak ma być.
mam koła 195/50/15 i śmiało można dosyć szybko pośmigać po zakrętach, przy dużych prędkościach też zachowuje się dobrze.
Duże szyby, auto łatwo jest wyczuć, ja nie mam problemów z manewrowaniem nawet na bardzo małej przestrzeni.
Prosta i czytelna deska rozdzielcza, wszystko pod ręką i intuicyjnie rozmieszczone, a do tego wnętrze ładniejsze niż u niemieckich konkurentów.
Było by lepiej gdyby w zimie nawie na szyby był skuteczniejszy, jak się już rozgrzeje to jest cieplutko, w lato można mieć namiastkę klimy na chłodnym nawiewie :P
Jak na auto kompaktowe z przełomu lat 80/90 jest super, mam 200cm wzrostu i bez problemu mieszczę się za kierownice, nawet z tyłu nie haczę głową o sufit, spokojnie można jechać w 4 osoby a nawet 5. Bagażnik również spory.
w mieście cicho, w trasie przy małych prędkościach też, powyżej 120 jest głośniej ale nie ma tragedii i mi to nie przeszkadza.
Wiele razy słyszałem że Mazdy dużo palą, ale jak się chce to na prawdę to jest ekonomiczne auto, w trasie (w tym trochę jazdy po mieście) udało mi się spalić 5.6l, normlanie pali 7.5l, przy ostrej jeździ, prawie cały dzień spalanie nie przekroczyło 10l.
spokojnie za 2000 można kupić zadbaną mazdę, w tej cenie nie ma nic lepszego.
hmm, spaliło się podświetlenie zegarów w jednym miejscu, pompka tylnego spryskiwacza i tyle :) No i troszkę ją rdza bierze ale tak ma każde stare auto, porównując do escorta czy golfa 2 i tak jest super.
To te auta mają coś takiego jak poważna usterka? :P

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.6 84KM 62kW [l/100km]

7,5