Ocena kierowcy - Mazda 323 IV BG

Silnik 1.6 84KM 62kW
Rok produkcji 1991
Okres użytkowania: 1 rok
Mazda 323 IV BG 1.6 84KM 62kW 1989-1991 - Oceń swoje auto
Silnik : Jak na auto, które po raz siódmy objeżdża równik (o ile ktoś nie cofnął wcześniej licznika) wszystko pracuje idealnie. Początkowo nie mógł dogadać się z gazem (inst. sekwencyjna), ale obecnie wszystko jest w porządku.
Karoseria : rdza dookoła przedniej szyby
Zawieszenie : to stary samochód, więc i nie dziwota, że czasem coś stuka i trzeba jakąś końcówkę wymienić
Wcześniej jeździłem Cordobą 1.4KAT z 99 i muszę przyznać, że nawet się nie umywa do Mazdy! Miała dużo ładniejsze wnętrze bagażnika, to fakt! ale nic poza tym ;)
Przy redukcji na wyższych obrotach często się zastanawia nim zacznie przyśpieszać. Za to start i rozpędzanie do 100km jest dobre i spod świateł rusza się pierwszy...
Czasem coś nie zatrybi i przed wrzuceniem jedynki lub wstecznego trzeba dwa razy sprzęgło nacisnąć ;)
Ogólnie bezproblemowo. Przy tej wadze (960kg) nie odczuwa się zbytnio braku wspomagania.
Tu też jest dobrze... Nie ma problemów przy cofaniu. Widać wszystko co jest za nami. Brakuje mi tylko wycieraczki na tylnej szybie (wiadomo: sedan) i czasem słupki w drzwiach coś zasłonią ;P
Działa dobrze, chociaż kiedy się puści na maxa czasem przez kratkę jakiś paproch wyleci... Winą za to obarczam wiek samochodu, a nie jego samego ;)
Jak na samochód osobowy tej wielkości ciężko o więcej przestrzeni dla wszystkich. W piątkę dojechaliśmy nad morze (ok 250km) i wszyscy sobie chwalili ;)
Silnik pracuje cicho, za to słychać opory stawiane przez powietrze. Osobiście już się do tego przyzwyczaiłem...
Jak na siedemnastoletnie auto nie można narzekać: przeciętnie pali 8l gazu (przy jeździe mieszanej, bardzo dynamicznej, ale max 100km/h). Raz spalił 6,5l na trasie, ale było ślisko i jechałem max 60km/h...
Wystarczy rzucić okiem za ile kupi się taką Mazdę, a jakiego VW czy Opla się za to kupi... Chyba nie muszę nic więcej dodawać, samo MADE IN JAPAN mówi wszystko ;)
Szyby lubią się kapeczkę opuścić...
Raz pękł mi przewód od sprzęgła hydraulicznego (koszt naprawy: 15zł, 20km drogi i ok. godziny czasu).

LPG - zużycie paliwa dla silnika 1.6 84KM 62kW [l/100km]

7,5