Ocena kierowcy - Mazda 323 IV BG

Hannibal, 17 lat temu
Silnik 1.6 16V 88KM 65kW
Rok produkcji 1993
Mazda 323 IV BG 1.6 16V 88KM 65kW 1991-1994 - Oceń swoje auto
Karoseria : Prawie 15 lat i ani grama rdzy. Pojawiło się kilka burchelków na klapie bagażnika. Reszta jak nowa!
Układ hamulcowy : Zaciski hamulcowe mają tendencję do zapiekania się. Drobiazg bo nowe gumki kosztują 20zł.
Silnik : Silnik nie lubi strego oleju.Łatwo można zaphać kasowniki luzów zaworowych. KONTROLOWAĆ STAN OLEJU!!!
Jak na cenę auta i jego wiek to jest to idealne auto. Nic się praktycznie nie psuje, auto jest ekonomiczne. Praktycznie nie rdzewieje (dzięki podwójnemu ocynkowi). Trwałość to definicja mazdy.
Znakomicie się zbiera. Do tego jest bardzo elastyczny i cichy. Jak na ten przebieg - igła.
Wszystkie biegi wchodzą bez problemów i zgrzytów. Bardzo precyzyjna jest.
Dostatecznie sztywne zawieszenie i do tego komfortowe. Może to zasługa nowych amortyzatorów ale auto prowadzi się pewnie i zakręty pokonuje bez problemów.
W poprzedniej wersji było widać więcej z tyłu. Mniejsze okna i nieco trudniej się parkuje. Ale i tak jest doskonale i wszystko widać.
Wszystko we właściwym miejscu. Denerwuje mnie włącznik wycieraczki tylnej.
Zimą świetnie grzeje, nagrzewa się błyskawicznie. Latem dmucha przyzwoicie ale bez klimy i tak jest gorąco w korku. W starszej wersji otwory powietrza były większe i dmuchawa jakaś mocniejsza.
Mam prawie 2m wzrostu i się mieszczę! W 4 osoby można komfortowo podróżować. W 5 gorzej ale przecież to hatchback.
Dopiero przy 3 000 obrotów słychać silnik. Powyżej 120km/h denerwuje nieco szum powietrza.
Silnik dość ekonomiczny. Jeżeli doliczyć do tego znikomą usterkowość i brak jakichkolwiek napraw to wychodzi bardzo tanie auto w eksploatacji.
Ja za moją zapłaciłem śmieszne 1500zł. Po wymianie oleju i amortyzatorów skończyłem remonty i cieszę się niezawodnością auta. I do tego silnik który reaguje tak żwawo na pedał gazu jest perełką.
Zdarzają się małe denerwujące drobiazgi, jak na przykład awaria zegarka czy podświetlenia stacyjki. Ogólnie przy tym wieku auta jest to wynik znakomity. Wszystko działa.
Poważne awarie silnika nie zdarzają się. Silnik i skrzynia bezawaryjne. Zawieszenie cierpi przez polskie drogi ale i tak świetnie się trzyma. Ogólnie auto bezawaryjne.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.6 16V 88KM 65kW [l/100km]

8,1